• Share

Doctor Strange – Aceeasi vrajeala Marvel, dar fermecatoare

Doctor Strange – Aceeasi vrajeala Marvel, dar fermecatoare

 

Foto: Doctor Strange FB.

Doctor Strange are premiera pe 4 noiembrie in format IMAX 3D ceea ce ne umple de entuziasm. 

Benedict Cumberbatch este supereroul mistic, Rachel McAdams are o relatie amicalo-romantica cu el si Mads Mikkelsen incearca sa-l omoare. Asta ca sa stii rapid cum stau lucrurile. E un film Marvel ca la carte. Si cand spunem asta, nu exageram. Respecta fiecare regula a filmelor Marvel de parca ar fi Sfanta Scriptura. De la personajul stoic si strict in privinta regulilor, usor intimidant care face ceva goofy, la personajul amuzant si dragut caruia ii plac glumele simpatice (si pentru care ne intoarcem la al doilea film) si pana la personajul negativ fara o motivatie reala.

Personaj principal arogant, caruia nu-i pasa de cei din jur, sufera un accident teribil si incepe o calatorie spre achitarea karmica. Tipul mai are si un cioc fancy, iar la final renunta complet la viata lui anterioara pentru a proteja planeta. E sarmant, foarte inteligent, foarte sarcastic si extrem de incapatanat. Suna a Tony Stark in Iron Man (2008), dar aici nu putem sa-l invinuim decat pe Stan Lee. Cand ai atatia superoi, ii mai confuzi intre ei si publicul ii ia de buni, asa ca mergi inainte cu povestea. Si apropo de el, isi face prezenta de rigoare intr-un cameo mai bun decat in alte filme din univers. Nu e fortat, pastreaza fluiditatea scenei si e chiar simpatic. De asemenea, e si usor redundant. Dar daca redundata ar fi un factor, n-ar mai fi atatea aparitii de ceva vreme.

Cumberbatch si-a imbunatatit accentul de la Star Trek: Into Darkness incoa`. Face tot ce trebuie sa faca Stephen Strange, l-au ales bine. E funny, simpatic si ca un ghimpe in coaste. Exact cum ar trebui. Singura problema a fost faptul ca desi are loc in aceeasi lume in care The Avengers s-au luat la trante cu nave spatiale in mijlocul Manhattanului, alaturi de un zeu nordic si un tip mare si verde, sau alte eveniemente majoare din universul MCU, Stephen Strange, stiind despre toate acestea, este culmea scepticismului. Mai ales ca stie clar ca nu exista explicatii naturale, tot e nevoie ca Tilda Swinton sa-i pocneasca forma astrala pentru a se prinde de magie and co.

Conflictul intern e vizibil, impecabil, Benedict e un actor dramatic bun, stim deja. Tilda Swinton s-ar putea foarte bine sa fie si in realitate personajul pe care l-a jucat. Respectiv o fiinta pe care nimeni nu o intelege si isi pastreaza forma prin magie. Poate d`aia a prins-o asa bine rolul. Mads Mikkelsen este un super actor. Putea sa fie oricine altcineva in rolul negativ si nu ne-am fi dat seama. Personajul e unidimensional. E rau. Si are o motivatie atat de vaga ca nici el nu e sigur de ce face asta. Ba ca Tilda Swinton e o ipocrita si trebuie sa piara, ba ca ii e dor de familia lui moarta, ba ca nu-i place de Strange. Si treaba cu familia moarta e o chestie atat de trecuta cu vederea in film ca nici macar nu ne-am deranjat sa va dam spoiler. E la fel de relevant pentru personaj ca si culoarea hainelor pe care le poarta.

Ce am apreciat foarte tare este lipsa expozitiunii. Unele filme Marvel au defectul de a povesti prea mult, dar nu. Doctor Strange te pune in lumea asta stranie si te lasa sa te descurci si sa o intelegi odata cu personajul.  Dar ce am apreciat cel mai mult, de departe, este calitatea efectelor speciale. Daca ti-a placut in Inception cum se indoia lumea, aici o sa tipi de bucurie, ca un copil mic. Nici nu-ti mai pasa pe unde se bat, sar sau cad oamenii din scena, pentru ca tu esti un vitel si bucatile alea de materie, de oras, sucitul continuumului spatiu-timp e o poarta noua.

Filmul asta chiar merita vazut in format IMAX, asa ca nu-l pirata, crede-ne. Acuratetea adaptarii din benzi desenate primeste insa 7/10. Sunt unele libertati pe care chiar trebuie sa le iei.

PS1: Sunt doua scene in timpul creditelor.

PS2: A doua chiar stabileste un personaj negativ pentru filmul 2.

 

Distribuie