• Share

Cinema: Cand Matrix se intalneste cu Inception, totul devine Divergent

Cinema: Cand Matrix se intalneste cu Inception, totul devine Divergent

 

Daca ai vazut seria Matrix, EquilibriumInception sau Jocurile foamei și ți-au plăcut, Divergent, in regia lui Neil Burger, este exact ce vrei sa vezi pe marele ecran in zilele urmatoare. Filmul tratează subiecte foarte delicate si actuale, cum ar fi curajul și stabilitatea in luarea deciziilor, reglementarea și uniformizarea subconstientului de către liderii mondiali sau, cel mai important, – rolul individului in societate și condiția sa in raport cu conceptul de liber arbitru.

 

 

divergent 

 

 

Intr-un Chicago post-apocaliptic, societatea supraviețuitoare războiului exista intr-o aparent perfectă armonie, perfect funcțională. Fiecare individ are un rol bine definit, oamenii fiind împărțiți in 5 facțiuni: Abnegația, Candoarea, Erudiția, Neînfricarea si Prietenia.

 

Ca in fiecare an, adolescenții trebuie sa se hotărască daca vor să rămână in facțiunea lor sau să o schimbe. Regulile sunt foarte stricte: deși fiecare e liber sa aleagă cum îți dorește, decizia este finală și pe viață, fara cale de intoarcere. Fiecare individ poate aparție doar unei singure grupări. Dar ce se întamplă cand Tris (Shailene Woodley) descoperă ca este o Divergentă?

 

După o decizie surprinzătoare, protagonista noastră este supusă unui test inițiatic prin care trebuie să-și demonstreze și să-și dezvolte abilitățile. Problema intervine atunci când își realizează adevăratul potențial – capacitatea de a fi la fel de bună în orice disciplină sau facțiune. Ajutată de Christina (Zoe Kravitz) si de Four (Theo James), aceasta reușește să depășească obstacolele dificile la care este supusă.
 

Divergent sintetizează esența tehnologiei topnotch prezentată in Inception sau Matrix – capacitatea liderilor societății de a uniformiza comportamentul uman prin programarea subconștientului. Jeanine (Kate Winslet), lidera Eruditilor, are un țel aparent nobil ce se vrea justificator pentru orice metodă neortodoxă: Păstrarea păcii mondiale. Însă totul se schimbă atunci când iese la iveală adevărata lor intenție: reglementarea naturii umane, a liberului arbitru. Ca si in Equilibrium (2002), subiectivitatea individului este violent inhibată, prin folosirea unor substanțe care au menirea să-l amorțească și să-l țină concentrat pe adevăratul său rol impus de societate.

 

Cu toate că este o producție hollywoodiană, Divergent surprinde prin maniera de abordare destul de obiectivă a subiectelor delicate, foarte actuale. De remarcat si jocul excelent al lui Shailene Woodley, a cărei naturalețe mă duce cu gândul la un stil fresh, a la Lena Dunham (Girls). Un film progresist ce apără libertațile cetățenești. Il recomand cu drag tuturor celor care duc zilnic o luptă interioară cu ei înșiși.

 

Click pe foto pentru marire

divergent divergent
divergent divergent

Foto: Mediapro Distribution

 

Cel mai convingator actor / actrița: Shailene Woodley pentru taria de caracter de care da dovata in timpul testului final

 

Cea mai tare faza: Scena tirolienei

 

Punctul slab: Cateva scene editate prea intunecat

 

De ce merita sa-l vezi: Imagine, aspectul educativ al scenariului

 

Cu cine mergi sa-l vezi: Prieteni

 

Nota OM: 4/5.

Distribuie