• Share

Artist in Residence: Cristian Soleanu, despre initiativa Arcub si Jazz

Artist in Residence: Cristian Soleanu, despre initiativa Arcub si Jazz
Foto: Cristian Soleanu FB.

Muzica e viata ta, cum unii te-ar intreba? Bun. Afla ca, dupa Bucharest Jazz Festival, ARCUB vine cu un nou sezon de concerte, marca Artist in residence. Altfelul lor vine tocmai din propunerea adresata muzicienilor sa curatorieze ei insisi programul. Iar sambata, pe 5 noiembrie, Cristian Soleanu - important saxofonist si muzician - deschide seria de concerte cu proiectul ”New Elements” pentru cvartet de jazz si cvartet de viori la ARCUB - Hanul Gabroveni.

Iar Orasul Meu, curios din fire, a aflat ce planuri are pentru spectacolul pregatit si la ce trebuie sa te astepti tu, cel care mergi sa-l vezi:

Orasul Meu: Cum a aparut iubirea pentru muzica in viata ta si de ce ai ales jazz-ul?

Cristian Soleanu: S-a dezvoltat treptat, sa zicem intr-un crescendo, a inceput cu atractia catre instrumente muzicale si sunete. Imi aduc aminte ca in jurul varstei de trei ani imi facea placere sa pun mana pe clarinetul cu care tatal meu canta in adolescenta sa, la Cernauti. A fost probabil o presimtire deoarece, la unsprezece ani aveam sa incep serios studiul clarinetului. Mai departe au contribuit auditiile la aparatul radio, magnetofonul fratelui mai mare :), mersul la concerte, liceul de muzica.

 

O.M.: Care sunt artistii pe care ii admiri si consideri ca te influenteaza?

C.S.: Greu de raspuns. In timp am fost “agatat” de multi artisti creatori, lista poate fi lunga. Cu timpul se schimba preferintele de a pune pe cineva in varf si ramai cu ce te influenteaza.

 

O.M.: Ce este pentru tine libertatea de exprimare artistica?

C.S.: Pana la libertatea de exprimare artistica, cred ca, in primul rand trebuie sa fii sincer cu tine, sa-ti dai seama pe ce teren te afli, ce stapanesti si ce nu. Apoi, sa ai curajul sa explorezi in cadrul limitelor stilistice si de forma in care creezi sau interpretezi.

 

O.M.: Cat de mult este spectacol planificat in performance-ul tau si cat improvizatie?

C.S.: In opinia mea si improvizatia este ceva planificat, ea vine din momente de studiu anterioare spectacolului, momentului in care se definitiveaza opera, performance-ului. Chiar cere planificare desi in momentul reprezentatiei, interpretii-improvizatori au la alegere variante multiple de a exprima parcursul muzical.

 

O.M.: Unde e jazz-ul acum in piesajul muzicii romanesti?

C.S.: O alta intrebare grea pentru mine. Hm! Din perspectiva mea nu stiu ce sa raspund.

O.M.: Cum poate fi atras un public nou catre jazz?

C.S.: Publicul de jazz este format, cred, din mai multe straturi, cel avizat - sunt aceia care inteleg fenomenul, citesc biografii de muzicieni, se pricep la critica, asculta foarte multe inregistrari si frecventeaza toate concertele (cateodata ma simt stangaci cand stau de vorba cu persoane de acest gen), cel mediu - aceia care aloca un timp oarecare auditiilor si cel accidental - care prin diferite conjuncturi (prieteni, familie) iau contact cu aceasta muzica. Aici, la cel din urma, daca nu intelege ce se intampla si se “sperie”, nici nu-l va interesa pe mai departe, dar exista si varianta sa fie atras de ceva la inceput, de un element, sunetul unui instrument, maniera unui interpret, o melodie, iar apoi, in timp, sa se scoleasca pentru a deveni parte a publicului de jazz. Nu este usor cum nici de partea unde ne aflam noi, pe scena, nu este usor. Ia timp.

 

O.M.: La ce trebuie sa se astepte publicul la un spectacol de-al tau?

C.S.: La muzica, nici simpla dar nici complexa, zic eu. La o dinamica larga de nuante (asta probabil am dobandit-o de la muzica clasica), in general jazz-ul se canta (numai) tare, se spune (si chiar este adevarat de cele mai multe ori). La o selectie riguroasa a coechipierilor, pentru ca trebuie sa-ti faca placere cand te afli pe scena, impreuna cu cineva, sa auzi lucruri bune, care sa te surprinda.

 

O.M.: Unde esti de gasit si urmarit?

C.S.: La concertele Big-band-ului Radio in general, la concerte alaturi de prieteni, din cand in cand, de exemplu cu Alexandru Andries, Facebook (pagina de artist si cea “domestica”).

 

Acestea fiind spuse, spectacolul incepe la 19:30 si bilete iti cumperi de la casa de bilete ARCUB sau de pe arcub.ro 35 Lei sau 25 Lei cu reducere pentru elevi, studenti si pensionari.

Distribuie