• Share

Cinema: La Andrzej Wajda, Lech Walesa devine liderul care nu-si pierde niciodata surasul de sub mustata

Cinema: La Andrzej Wajda, Lech Walesa devine liderul care nu-si pierde niciodata surasul de sub mustata

 

Daca apartineti categoriei scepticilor, filmul lui Andrzej Wajda, Walesa: Man of Hope, va va face sa simtiti ca lumea se poate inca schimba, daca nu renuntati, orice s-ar intampla, la visul vostru.

 

Binecunoscutul cineast polonez ataca un biopic foarte indraznet - povestea liderului luptei anti-comuniste Lech Walesa. Fundalul povestii acestui muncitor polonez care refuza sa plece capul in fata nedreptatilor regimului comunist si a influentei ruse e dat de tulburii ani '70 - '80 intr-o Polonie a saraciei si a revoltelor anti-sistem.

 

 

walesa

 

 

Walesa si a sa mustata devenita celebra, devine in perspectiva lui Robert Wieckiewicz, un lider carismatic al multimilor asuprite. Bun este si dozajul pe care regizorul il stabileste intre scenele ideologice si viata de familie a celui care avea sa castige in 1983 Premiul Nobel pentru Pace. Sotia, Danuta (Agnieszka Grochowska), devine o eterna Penelopa care ramane acasa sa aiba grija de numeroasa familie catolica, intr-o asteptare continua, nestiind daca data viitoare cand Lech merge la inchisoare va fi si cea fatala.

 

Istoria devine prilej de umor in filmul lui Wajda: intelectualii dizidenti fac greva foamei intr-o blazata incremenire invaluita in fum de tigara, anchetatorii par a face parte dintr-un amuzant joc de-a hotii si vardistii, iar Lech pare tot timpul pus pe sotii si prea putin incrancenat.

 

Avem si un joc al imaginii cu stilul documentar, prin trecerea de la alb-negru la color si una peste alta eroul este portretizat onest si coerent.

 

 

Click pe foto pentru marire

walesa man of hope walesa man of hope
walesa man of hope walesa

Foto: Walesa, Man of Hope FB

 

Cel mai convingator actor / actrita: Cuplul Robert Wieckiewicz - Agnieszka Grochowska in rolul sotilor Walesa

 

Cea mai tare faza: Inainte de a pleca la greva, Lech repara in graba roata caruciorului copilului, la rugamintea sotiei

 

Punctul slab: Prea lung

 

De ce merita sa-l vezi: Pentru dimensiunea istorica, dar si pentru imagine, joc

 

Cu cine mergi sa-l vezi: Cu parintii

 

Nota OM: 3/5

Distribuie