• Share

La o plimbare pe Strada de C’arte

La o plimbare pe Strada de C’arte

 

Te imbraci bine si de maine pana duminica, 25 septembrie, vii la o plimbare pe Strada de C’arte, la Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”. Despre ce se intampla aici, Orasul Meu a vorbit cu Directorul General Mireille Radoi, care ne-a spus ce lucruri interesante te-asteapta:

Orasul Meu: Ce este si pentru cine este Strada de C'arte?

Mireille Radoi: Strada de C’Arte este un prilej de a aduce bucurestenii (si nu numai) mai aproape de cele 7 arte, act neconventional de educatie si cultura. Si pentru ca experienta m-a invatat ca cel mai bun mod de a fi sigur de ceva este sa faci tu insuti, impreuna cu echipa Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, a Fundatiei ”Carol I” si cu alti parteneri care ni s-au alaturat pe parcurs, am pornit pe Strada de C’Arte. Sunem la editia a V-a, ceea ce nu e putin lucru, dar nici nu ne vom opri, festivalul fiind deja o traditie pentru oras. Si astfel va raspund si la intrebarea ”pentru cine” este acest eveniment. Strada de C’Arte se adreseaza iubitorilor de arta, celor in constiinta carora in fiecare an luna septembrie aduce cu sine “legalizarea traficului de cultura” in Bucuresti, dar si celor care, in trecere prin capitala Romaniei, vor sa vada evenimente de calitate, sa socializeze cu oameni interesanti si sa guste putin din atmosfera orasului in plina maturizare cultural-artistica.

 

Foto: Strada de C’arte FB.

 

O.M.:Ce aduce editia din acest an in prim plan?

M.R.: Editia din acest an aduce in prim plan accesul la tot ceea ce inseamna produs cultural autentic, fie ca vorbim despre o conferinta, o lansare de carte, o expozitie, un film, un concert, o carte. Totusi, aceasta nu este o noutate pentru ca dorinta de a oferi acces cat mai multor oameni la c’arte este cea care ne-a dat energia de a incepe acest festival.

Oferta din acest an este una foarte generoasa. Daca este sa luati punctual programul, veti vedea ca pe langa cel mai mare targ de carte in aer liber din Bucuresti, care se va defasura in arealul statuii ecvestre si care aduce laolalta unele dintre cele mai importante edituri ale momentului, exista si un sector dedicat special celor mici – Strada copiilor, dar si multe momente in care publicul se va intalni cu personalitati culturale si artistice. Evenimentul tip capsula denumit „Pop Up the spirit of Art Walk Street”, eveniment outdoor ce va avea loc in fata Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, in zona Rampei de Jazz si Poezie, este adus pe Strada de C’Arte, in premiera, de catre Asociatia Art Walk Street Romania. Programul festivalului il gasiti in detaliu aici http://stradadecarte.ro/.

 

O.M.: Cum au reactionat bucurestenii la acest proiect? Exista speranta pentru cultura din Romania?

M.R.: Daca despre prima editie a festivalului Strada de C’Arte am putea spune, eventual, ca a fost una de pionierat, despre toate celelalte (si acum suntem la cea cu numarul cinci) pot afirma ca au venit ca o necesitate, ca un raspuns la numarul mare de participanti. In aria valorilor, cererea si oferta se modeleaza reciproc... Astfel, chiar daca am stiut de la inceput ca este nevoie de un festival de acest gen, cu acces gratuit, cu invitati importanti, un festival care sa schimbe ideea ca accesul la educatie este unul anevoios sau chiar imposibil uneori, abia dupa prima editie am aflat daca oamenii isi constientizeaza si nevoile spiritului. Prezenta lor a fost cea care ne-a incurajat sa continuam. 

 

Foto: Strada de C’arte FB.

 

O.M.: Cum se pozitioneaza bibliotecile in 2016 in fata publicului? Exista o competitie sau o infratire cu online-ul? 

M.R.: Tinand cont de faptul ca in toate bibliotecile publice din tara exista in prezent si un serviciu informatizat, cu internet, este evident ca cele doua modalitati de accesare a informatiei se completeaza, de fapt, una pe cealalta.

 

O.M.: Cum arata un cititor in 2016?

M.R.: Un cititor in 2016? Este un om normal, care citeste fie in metrou, fie acasa, fie in vacante, este un student care vrea sa aprofundeze anumite materii, este un cercetator, un om bine ancorat in realitate sau, din contra, unul care cauta mereu alte universuri, este pensionar sau elev, un om cu un job oarecare, un tanar, un adult... Practic oricine se ingrijeste de stralucirea lumii sale interioare.

 

 

O.M.: Cine mai vine la Biblioteca Centrala Universitara ”Carol I” si de ce? Care mai este numarul de abonati? Este in crestere sau descrestere?

M.R.: Aproximativ doua treimi dintre abonatii Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” sunt studenti, iar cealalta parte sunt oameni din diferite medii sociale. Toti au in comun dorinta de cunoastere, placerea de a citi si nevoia de informatie. Anul acesta avem, pana acum, aproximativ unsprezece mii de abonati, numar care urmeaza sa creasca in perioada imediat urmatoare, dat fiind faptul ca a inceput anul scolar si, in curand, se vor relua si cursurile universitare. Numarul abonatilor este intr-o usoara descrestere fata de anii trecuti, in special in randul studentilor la stat, dar aici motivele ar putea fi legate si de oferta educationala a universitatilor si facultatilor.

 

O.M.: Ce alte evenimente mai organizati pentru promovarea cartii?

M.R.: Biblioteca Centrala Universitara ”Carol I” organizeaza si gazduieste lansari de carte, conferinte, lecturi publice si prelegeri, adica acele evenimente care au ca scop aducerea mai aproape a cartii si cititorilor, cu autorii si promotorii activi ai actului cultural.

Distribuie