• Share

Ce filme romanesti pastram din 2015

Ce filme romanesti pastram din 2015

 

Cinematografic vorbind, ne-am obisnuit cu filme romanesti surprinzatoare in fiecare an. Iar 2015 nu a fost o exceptie. Consacratele filme de festival au fost dublate de filme pentru marele public si de aparitii cel putin surprinzatoare ale cinema-ului de autor feminin. Sa vedem ce punem la pastrare din 2015.

aferim 

Aferim!, regia Radu Jude

 

Cele mai multe valuri in 2015 le-a starnit, Aferim!, acest western romanesc de epoca, premiat pentru regie la Berlin. Un film asa cum n-a mai vazut cinematografia romana, de pe vremea cand robii tigani erau fugariti de zapcii si cugetau in alb si negru asupra vietii si a lucrurilor.

 

 

De ce eu?, Tudor Giurgiu

Un thriller autohton inspirat din povestea reala a procurorului Cristian Panait, filmul lui Tudor Giurgiu l-a adus in prim-plan pe  actorul Emilian Oprea, una dintre revelatiile actoricesti ale anului, alaturi de Cuzin Toma (Aferim!, Comoara).

comoara

 

Comoara, Corneliu Porumboiu

Premiat cu „Un Certain Talent” la Cannes, cel mai recent film semnat de Corneliu Porumboiu s-a inspirat dintr-o poveste reala si va ramane probabil in istoria cinematografului nostru drept filmul care a acordat cea mai mare atentie saparii unei gropi.

 

 

Autoportretul unei fete cuminti, Ana Lungu


Debutul in lungmetraj al Anei Lungu este o radiografie intima si nepartinitoare a femeii in Romania zilelor noastre, cu zbaterile si neimplinirile de rigoare. In plus este si dovada ca un film bun se poate realiza in familie si cu ajutorul prietenilor.

 

autoportretul unei fete cuminti

 

Lumea e a mea, Nicolae Constantin Tanase

Un alt debut in lungmetraj, filmul lui Nicolae Constantin Tanase este poate revelatia acestui an. Atat prin povestea aleasa (decuparea unei felii din viata adolescentelor dintr-un oras de provincie), cat si prin maniera reprezentarii.

Distribuie