Artist in Residence - Transylvanian Concert: Lucian Ban, Mat Maneri

Artist in Residence - Transylvanian Concert: Lucian Ban, Mat Maneri

Cand si unde

Descriere eveniment

De la tradiție la avangardă, de la Enescu la blues, de la doină la muzica microtonală și compoziții de jazz modern, Transylvanian Concert este un album aclamat de publicaţii internaţionale precum New York Times şi The Guardian.

Transylvanian Concert - European Tour 2017 îi aduce pe scena ARCUB pe unii dintre cei mai activi şi actuali muzicieni de jazz ai momentului: pianistul new-yorkez de origine română Lucian Ban şi celebrul violist american Mat Maneri.

 După colaborarea în cadrul proiectului Enesco Re-Imagined (2009), pianistul Lucian Ban și violistul american nominalizat la premiile Grammy, Mat Maneri, lansează în 2013, la legendara casă de discuri ECM Records, Transylvanian Concert – album ce câștigă elogiile presei majore din lume și aduce consacrarea internațională pentru muzicianul de origine română.

 În cadrul turneului european 2017(Roma, Veneția, Stockholm, Londra, Valencia, Bucureşti) vor prezenta și piese de pe urmatorul album: doine și cântece inspirate din folclorul românesc, blues & spirituals, compoziții proprii, totul trecut prin filtrul jazzului modern și al tradiției muzicii de cameră. Originalitatea și intensitatea muzicală, chimia extraordinară dintre cei doi muzicieni sunt comentate de presa internațională:

New York Times

“Un album minunat și nelinistit ce relevă pasiunea celor doi muzicieni pentru mister”

The Guardian

“Transylvanian Concert are propria frumusețe melancolică dar și o neînfrânată exuberanță”

Mat Maneri (violă)

Nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică alternativă”, Mat Maneri a redefinit, pe parcursul unei cariere de peste un sfert de secol, rolul și vocea violei și vioarei în jazz și muzica improvizată și este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz contemporan. Născut în Brooklyn în 1969, Mat Maneri și-a câștigat o reputație internațională de unul dintre cei mai originali muzicieni ai generației sale, lăudat pentru vocea extrem de individuală, pentru mariajul pe care l-a realizat între jazz și muzica microtonală și pentru colaborările sale cu unele dintre numele majore ale muzicii secolului XXI – Cecil Taylor, Paul Bley, Paul Motian. Celebra revistă All

About Jazz îl descrie în termeni fără echivoc: „Mat Maneri a schimbat felul în care lumea jazzului ascultă vioara și viola”.

Lucian Ban (pian)

Lucian Ban este unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner (All About Jazz), Thelonious Monk, Abdullah Ibrahim sau Keith Jarrett (The Guardian), Ban fiind considerat „unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter). Declarat de cunoscutul ziar britanic The GUARDIAN drept „a name to watch”, pianistul și-a câștigat recunoașterea internațională grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, printre care Enesco Re-Imagined, dedicat reinterpretării lucrărilor lui George Enescu și „Transylvanian Concert” cu care și-a făcut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records în 2013. În 2016 Sunnyside Records editează al 2-lea album al grupului său ELEVATION „Songs from Afar”, apariție discografică ce aduce pentru prima oară unui muzician de origine română calificativul maxim de cinci stele în celebra revistă americană Downbeat Magazine.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ și http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB.

Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Eveniment Facebook: https://tinyurl.com/m7lzj5j