Artist in Residence: Iancu Dumitrescu, Ana-Maria Avram & Hyperion International Ensemble

Artist in Residence: Iancu Dumitrescu, Ana-Maria Avram & Hyperion International Ensemble

Cand si unde

Descriere eveniment

Explorarile acustice ale unora dintre cei mai de seama reprezentanti ai curentului muzical aparut la sfarsitul anilor ’60 sunt prezentate in cadrul stagiunii de jazz, Artist in Residence, de la ARCUB. 

Iancu Dumitrescu, Ana-Maria Avram, alaturi de Hyperion International Ensemble, prezinta in premiera la ARCUB, un concert de muzica hyper-spectrala, o serie de compozitii originale ce propun un sound experimental, joi, 23 martie, ora 19:30. Evenimentul va avea loc la sediul ARCUB din strada Lipscani 84-90 si face parte din seria de concerte sustinute in cadrul programului ARTIST IN RESIDENCE.

Aflat in fruntea uneia dintre cele mai vizibile avangarde ale secolului XX, aceea a compozitorilor romani de muzica spectrala, compozitiile lui Iancu Dumitrescu marcheaza o rupere fata de traditia conventiilor sonore. Potrivit artistului, ele reflecta „incercarea de a elibera acel Dumnezeu ce traieste in fiecare bucata de materie”.

Sunetele sunt intensificate prin transformari ale surselor instrumentale generate de  computer sau prin manipulari sonore in timp real. Muzica rezultata are o violenta, o intensitate si un freamat extatic ce revendica sunetul printr-o concentrare a materiei sonice de baza, ca in cazul compozitorilor Xenaki si Cecil Taylor.

In ultimii cinci-sase ani, sunetul digital, compozitia realizata cu ajutorul computerului a dat o noua dimensiune sunetului si muzicii noi produse de catre Hyperion International Ensemble, condus de Iancu Dumitrescu. Explorarile microscopice cu privire la acustica se bazeaza atat pe tehnicile tipice din muzica din Vest, cat si pe traditiile locale: culegerile folclorice ale lui Béla Bartók, muzica bisericeasca ortodoxa si mistica bizantina.

 Ana-Maria Avram prezinta ‘’Ellampsis” pentru ansamblu si sunete asistate de computer,  “Murmur (gamma)” pentru ansamblu live electronics

 Iancu Dumitrescu prezinta  “Incandescent Colloids” &  "Microscopic High Energy" pentru ansamblu si sunete asistate de computer

 

Opera lui Iancu Dumitrescu a fost abordata de catre solisti, dirijori si ansambluri celebre pe cinci continente. Dumitrescu a realizat lecturi, workshop-uri si concerte la Harvard University, Columbia University din New York, Universitatea Tehnica din Istanbul si Centrul Onassis din Atena. Dumitrescu este unul din cei mai de seama reprezentanti, la scara mondiala, al curentului componistic "hyper-spectralist" si al muzicii asistate de computer. Opera sa este editata la “Editions Salabert” (Paris),”Gerig Musikverlage” (Köln), ”ReR Megacorp” (Londra),”Edition RZ” - Berlin ,“l’Escargot - CBS Disques” ( Paris) , ”ARTGallery” (Paris), “Generation Unlimited” (New-York & Boston),”Electrecord” si “Editura Muzicala” (Romania). Opera sa este editata pe 36 de CD-uri de  EDITION MODERN ( Londra-Paris) si distribuita pe cele 5 continente.

Ana-Maria Avram  este compozitoare, pianista, dirijoare. Creatia sa cuprinde peste 170 de opusuri simfonice, camerale si muzica asistata de ordinator. Lucrarile sale sunt prezentate in premiera in Bucuresti (Festivalul  George Enescu), NewYork (Miller Theatre), Minneapolis (Spark Music Festival), Boston, Sandford, Viena (Wien Modern), Paris (Radio France, Theatre de la Ville), Londra (Royal Festival Hall, LSO St Luke's ), Nancy, Alicante, Baden-Baden, Tel Aviv,  etc.

Muzica sa este editata de ARTGallery, Radio France, ReR Megacorp (Londra), Music Works (Toronto), Bananafish (Los Angeles), Electrecord (Bucresti), Edition Modern (Londra – Paris). In 1994 i se decerneaza Marele premiu al Academiei Romane.

Hyperion International Ensemble (Tim Hodgkinson, Yoni Silver, Edward Lucas, Andrei Kivu, Colin Hacklander, Ana-Maria Avram, diana Miron, Tijana Stankovic, Albert Markos, Laurentiu Cotac, Shmil Frankel) este un grup de interpreti si compozitori de prim rang mondial, avand drept scop dezvoltarea unui inedit program estetic, prefigurand  o "noua avangarda" in muzica  internationala, fiind de trei decenii exponenti ai curentului "spectral"  Pe parcursul celor  trei decenii de la infiintare, Ansamblul Hyperion condus de Iancu Dumitrescu a atins cotele unei recunoasteri universale, fiind considerat, din SUA pana in Japonia si din Africa de Sud pana in Chile sau Coreea, laboratorul unor contributii muzicale provocatoare si originale.

Biletele pot fi achizitionate online de pe http://arcub.ro/ si http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB.

Preturi: 35 lei (Categoria I). Elevii, studentii si pensionarii care se prezinta la Casa de Bilete ARCUB cu legitimatiile pot achizitiona bilete la pretul de 25 lei.