Artist in Residence: Mircea Tiberian Trio - Both sides of the river

Artist in Residence: Mircea Tiberian Trio - Both sides of the river

Cand si unde

Descriere eveniment

Mircea Tiberian Trio prezinta in premiera Both sides of the river, un proiect ai carui invitati sunt jazmanii de talie internationala, John Betsch si Joris Teepe. 

 Programul pe care il propunem publicului bucurestean include compozitii originale, momente de improvizatie colectiva, dar si trimiteri la filonul jazzului american, idiom cu care fiecare dintre membri trio-ului si-a inceput evolutia muzicala in fata publicului.

 Mircea Tiberian (RO) – pian

John Betsch (USA) – tobe

Joris Teepe (USA/NL) - bass

 La sfarsitul anilor ’60, celebrul pianist si inovator de limbaje muzicale, Cecil Taylor, afirma intr-un interviu ca exista doua curente principale ce corespund celor doua maluri ale Atlanticului de Nord: unul vestic, de sorginte afro-americana, si unul estic reprezentand muzica europeana clasica. El a numit aceste curente The both sides of the river. In jumatatea de secol ce a urmat aceste doua curente au fuzionat in continuare fara sa-si piarda cu totul specificul. Au rezultat formele deschise ale jazzului contemporan, dar si orientarea spre repetitiv, catre sound exploring sau catre instant composing a muzicii contemporane.

 In formula de trio ce va performa in concertul de la ARCUB, avandu-l ca invitat pe contrabasistul si compozitorul olandezo-american Joris Teepe, cele doua maluri ale Atlanticului sunt reprezentate echilibrat, nu numai stilistic, dar si geografic.

 Biletele pot fi achizitionate online de pe http://arcub.ro/ si http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB.

Preturi: 35 lei (Categoria I). Elevii, studentii si pensionarii care se prezinta la Casa de Bilete ARCUB cu legitimatiile pot achizitiona bilete la pretul de 25 lei.

 John Betsch este unul din reprezentantii de marca ai percutiei contemporane de jazz. Dupa o cariera stralucita in cetatea jazzului New York, artistul se muta in Europa la inceputul anilor ’80 unde devine membru  permanent al celebrului cvartet condus de Steve Lacy.

 Joris Teepe a urmat studiile muzicale la Conservatorul din Amsterdam. In 1992 s-a mutat in New York City unde curand i-a aparut primul album realizat alaturi de Tom Harrell, Don Braden, Cyrus Chestut si Carl Allen. Au urmat apoi colaborari cu artisti ca Randy Brecker, Chris Potter sau Tim Armacost. Definitorie pentru formarea sa artistica a fost colaborarea de lunga durata cu celebrul percutionist Rashid Ali. 

 Mircea Tiberian este compozitor si pianist de jazz cu o vasta activitate concertistica ce se intinde pe mai mult de patru decenii si  include peste 20 de albume discografice aparute sub nume propriu, cele mai recente fiind  Pale Dot (Fever Records), Raphael si Both sizes of the river (Societatea de concerte Bistrita). Experienta artistului s-a extins si in aria pedagogiei, fiind actualmente profesor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, fondatorul si coordonatorul sectiei de Jazz / Pop music.