Ce punem in rama? - Arta pe trei planuri suprapuse: Practica, Curatoriat, Viata Cotidiana

Ce punem in rama? - Arta pe trei planuri suprapuse: Practica, Curatoriat, Viata Cotidiana

Cand si unde

Descriere eveniment

Conferinta sustinuta de Simona Vilau, Aurora Király, Raluca Paraschiv si Elena Vladareanu propune un dialog despre practici artistice, curatoriat, management cultural si integrarea lor in contextul social contemporan.

Seria de conferinte ’’Ce Punem in rama?’’ continua cu o noua tema: ARTA PE TREI PLANURI SUPRAPUSE - PRACTICA | CURATORIAT | VIATA COTIDIANA.

Inspirata de un articol al Marinei Cashdan, intitulat “You can be a mother and still be a successful artist”* si publicat in august 2016 pe website-ul Artsy.net, dezbaterea initiata de Simona Vilau  le are ca invitate si partenere de discutie pe Aurora Király, Raluca Paraschiv si Elena Vladareanu. Cele patru invitate sunt active pe scena artei contemporane din Bucuresti, iar motivul acestei intalniri este de a pune in oglinda experientele si perspectivele diferite asupra practicilor artistice, curatoriatului, management-ului cultural si vietii de zi cu zi, in toate acceptiunile sale – familie, timp liber, educatie, implicare civica, mobilitate, evolutie personala. 

Eveniment Facebook aici.

Punctele de interes puse in discutie se refera la statutul si rolul artistului in societatea actuala, la diferentele existente intre barbati si femei in arta contemporana, la eforturile care se fac de catre teoreticieni si activisti pentru a corecta niste hiatus-uri produse de organizarea pe verticala a unei societati patriarhale, la corectitudine politica si cum o percepem astazi in domeniile in care suntem direct implicate, precum si la discriminarea pozitiva si reversul tuturor situatiilor descrise mai sus.

Simona Vilau este artista si curatoare de arta contemporana. A absolvit Universitatea Nationala de Arte in 2006, la specializarea Pictura si are un doctorat in arte vizuale din 2012, cu tema Imaginea violentei in arta contemporana romaneasca (dupa 1989). Lucreaza ca free lancer si a colaborat, in rol de curatoare, cu diverse centre culturale, spatii non-profit si galerii de arta contemporana in ultimii zece ani, precum Atelier 35, UNAgaleria, LC Foundation, Platforma MNAC, 418 Gallery, ARCUB, Rezidenta Scena9 etc. Scrie la revista Arta din 2010. https://www.instagram.com/simona.vilau/

Aurora Király abordeaza domeniul artei contemporane din diverse perspective, ca artista, curatoare, manager cultural. Din 2007 preda la Departamentul Fotografie si Imagine Dinamica al Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti, iar 2001 este director al Asociatiei Galeria Noua. Din 2012 dezvolta proiecte educationale in parteneriat cu MNAC ce isi propun sa inlesneasca accesul la arta si cultura si sa contribuie la intelegerea artei contemporane de catre copii si adulti. http://aurorakiraly.weebly.com/.

Raluca Paraschiv traieste si lucreaza la Bucuresti. MA in Media and Creative Enterprises la University of Warwick, Marea Britanie (2004), Foto-Video la UNA Bucuresti (2001). Lucreaza ca artist (fotografie, instalatie), teoretician (doctorat despre relatia artei cu spatiul public, 2011), lector universitar si manager cultural. Din 2007 participa in calitate de artist si cercetator la RoArchive, proiect de cercetare al carui principal obiectiv este constituirea unei arhive artistice de texte si imagini despre Romania contemporana. goo.gl/0fEo64

Elena Vladareanu a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti (Romana-Franceza, 2004) si masteratul interdisciplinar Spectacol, Multimedia, Societate al Centrului de Excelenta in Studiul Imaginii din Bucuresti (2014) cu o cercetare despre performativitatea poeziei contemporane. A publicat volumele spatiu privat. a handbook (Cartea Romaneasca, 2009, cu desene de Dan Perjovschi), Non Stress Test (Casa de Pariuri Literare, 2016) etc., precum si poezie in mai multe antologii, printre care The Vanishing Point That Whistles. An Anthology of Contemporary Romanian Poetry (2011, USA) si No Longer Poetry. New Romanian Poetry (2007, UK). http://www.elenavladareanu.ro/

Seria de conferinte #CePunemInRama?

Traim intr-o lume cu o atat de rapida si profunda transformare, incat am devenit, cu totii, cu sau fara voia noasta, mai mult sau mai putin participativ, creativi, "designeri" al unei lumi viitoare. Suntem toti, impreuna, de la persoane individuale la organizatii, firme, corporatii, institutii, comunitati sau autoritati, useri si creatori de continut, desenatori ai realitatii.

Intr-o perioada de democratizare a creativitatii, inclusiv in medii antreprenoriale, civile ori corporative, sub umbrela inovatiei, a start-up-ului sau a programelor de dezvoltare personala de tip dimineti creative, scrieri creative sau business si creativitate, nuantele de fond ale conceptelor de creativitate si creatie de arta ar putea fi confundate. Programul de conferinte lunare #CePunemInRama? functioneaza ca un mediu de analiza si schimb de idei al carui scop este constientizarea diferitelor fatete, pragmatice si estetice, ale comportamentelor creative contemporane. #CePunemInRama? se adreseaza atat celor activi in institutiile culturale, in industria creativa si in scena de arta, de la artisti independenti la colectionari, cat si tuturor celor care doresc sa constientizeze rolul creativitatii in societate.

Cu un caracter interdisciplinar, #CePunemInRama? va aborda probleme de antropologie culturala, de discernamant estetic si de responsabilitate, prezentand exemple integrate din arta, design, arhitectura, cercetare, care pot conduce audienta la o privire lucida in sensul creatiei.

Detalii pe www.arcub.ro.