Filarmonica George Enescu - Deschidere stagiune 2016-2017

Filarmonica George Enescu - Deschidere stagiune 2016-2017

Cand si unde

Descriere eveniment

În deschiderea noii stagiuni 2016-2017, sâmbătă,  7 și duminică,  8 octombrie 2016, la Ateneul Român,  Filarmonica «George Enescu» în partenariat cu Fundația Română pentru Excelență în Muzică, anunță două concerte-spectacol cu actul I din opera PARSIFAL, de Richard Wagner. Sub bagheta maestrului Christian Badea se vor afla orchestra și corul Filarmonicii «George Enescu» împreună cu  soliștii invitați Ștefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), considerați printre cei mai mari interpreți wagnerieni. Din distribuție fac parte și cântăreții români Marius Boloș, Liviu Indricau, Iustinian Zetea și Sidonia Nica de la Opera Națională București și Ionuț Popescu și Adrian Dumitru de la Filarmonica «George Enescu».  Pe scenă se vor mai afla Corul de copii Radio și elevi de la Liceul de Coregrafie «Floria Capsali».

 

Wagner se cântă foarte rar în România. Nu există o tradiție în acest sens și nici o școală de canto care să formeze soliști pentru acest repertoriu. Din acest punct de vedere, România se află cu mult în urma țărilor europene cu tradiție culturală, dar am constatat cu bucurie că există un potențial de afinitate muzicală și stilistică deosebită a orchestrei și corului Filarmonicii cu muzica lui Wagner. Proiectul «PARSIFAL la Ateneul Român», inițiat în luna mai 2015, este un început de construire a unei tradiții a stilului wagnerian în România, care implicăartiștii români în colaborare cu artiști străini renumiți, pentru a familiariza publicul cu opera marelui compozitor german”, declară dirijorul Christian Badea. 

 

Concertele-eveniment « PARSIFAL la Ateneul Român» sunt un concept nou și unic atât în România, cât și în lume. Dirijorul-regizor împletește în mod firesc componentele muzicale (orchestră, cor, soliști) cu elemente complexe de teatru (lumini, decor, costume, efecte speciale vizuale și de sunet), folosind caracteristicile acustice și arhitecturale ale sălii Ateneului. Cei 60 de membri ai corului bărbătesc cântă într-un cerc care cuprinde și publicul. Spectatorii se regăsesc astfel în mijlocul muzicii și al legendei Cavalerilor Sfântului Graal. Soliștii se mișcă liber prin sală și cântă pe scene special amenajate, ceea ce asigură o balanță de sunet perfectă cu orchestra wagneriană de 90 de muzicieni și dă publicului o perspectivă acustică și vizuală de 360 de grade. Alte două coruri, indicate de Wagner ca fiind îndepărtate de acțiune, ca și faimoasele clopote grave specifice lui PARSIFAL, se aud prin ușile deschise, din foaierul Ateneului, unde sunetul produs este reverberant și rotund prin natura architecturii clădirii, iar efectul de distanță este magic pentru publicul din sală.

 

Biletele în valoare de 150 lei  se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român. 
Program:Luni - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75