Les Films de Cannes a Bucarest 2016

Les Films de Cannes a Bucarest 2016

Cand si unde

Descriere eveniment

Les Films de Cannes à Bucarest revine între 14 și 23 octombrie 2016, pentru al șaptelea an, cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes, în peste 100 de proiecții. Pentru prima dată, festivalul se va întinde pe durata a 10 zile, iar la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara vor fi proiectate filme de la Cannes în avanpremieră, în prezența unor invitați speciali.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă. Ediția de Cluj (14-16 octombrie) va avea loc la Cinema Victoria. Ediția de Timișoara se va desfășura în perioada 21-22 octombrie iar Ediția de Iași între 28 și 29 octombrie.

În șase ani, Les Films de Cannes à Bucarest a devenit unul dintre cele mai ample evenimente culturale din Capitală. Anul trecut, a adus peste 15.000 de spectatori în săli, numeroase filme au rulat cu casa închisă, iar aproape jumătate din numărul total de bilete au fost cumpărate înainte de începerea festivalului. La cererea publicului, au fost organizate proiecții suplimentare, după încheierea lui. În octombrie, Les Films de Cannes à Bucarest aduce zeci de filme în premieră absolută în România, unele programate în prezența cineaștilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective și alte evenimente speciale.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost inițiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Inițiativa a generat un trend, festivalul extinzându-se în 2014 la Buenos Aires, sub denumirea Semana de Cine del Festival de Cannes. „Plănuim să ducem filmele peste tot în lume. Cristian Mungiu organizează deja un festival în București. Nu e atât de important pentru noi, cât este pentru filme”, declara Thierry Frémaux anul trecut, pentru „Variety”.