Festivalul International de Film Bucuresti BIFF 2017

Festivalul International de Film Bucuresti BIFF 2017

Cand si unde

Descriere eveniment

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (BIFF) va avea loc în perioada 28 iunie – 2 iulie 2017, în Bucureşti, la Sala Elvire Popesco, Institutul Francez din Bucuresti, Muzeul Țӑranului Romȃn, Sala Horia Bernea ṣi Clubul Țӑranului.

Ediția din 2017 a Festivalului Internațional de Film de la București include competiția de filme de lung-metraj, competiția de scurt-metraje românești, Focus Coreea – în care sunt proiectate două filme sud-coreene actuale și proiecții speciale de filme din cinematografia recentă europeană și autohtonă. Toate filmele înscrise în competiție sunt difuzate în premieră în România și nu au distribuire în țară.

Dincolo de premii, distincții și actori remarcabili, filmele selecționate pentru această ediție tind să surprindă, să uimească și să genereze dileme interioare, pentru că arta, mai ales cinematografică, înseamnă în primul rând schimbare de mentalități și de paradigmă.

Filmele de lung-metraje intrate în competiția BIFF 2017

Cele 6 lung-metraje din competiție aduc în prim-plan povești de viață aparent banale, dar halucinante la o analiză profundă, prin resorturile interioare care le generează și contextul cultural și social, absolut diferit, în care se desfășoară. Filmele intrate în competiție provin din colțuri diverse de lume, o călătorie fascinantă care începe în Franța, continuă în Senegal, zboară spre Japonia, poposește în Argentina și Brazilia, pentru a se încheia în mod surprinzător în Caucazul de Nord din Rusia.

Lungmetrajele intrate în competiție și alese de selecționerul festivalului, Sylvain Auzou, sunt următoarele:

• Before We Vanish( Japonia 2017), în regia lui Kiyoshi Kurosawa;

• Balloons (Argentina, 2016), în regia lui Mariano Gonzalez, premiat la Mar del Plata IFF 2016 cu premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film argentinian și la Cosquín IFF 2017 (Argentina) cu premiul publicului;

• Closeness (Rusia, 2017), regizat de Kantemir Balagov, și recent premiat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes cu distincția FIPRESCI Prize, în cadrul selecției Un Certain Regard;

• Gabriel and the Mountain (Brazilia/Franța, 2017), în regia lui Fellipe Barbosa, premiat la Cannes anul acesta cu premiul France 4 Visionary Award & Gan Foundation Support for Distribution;

• Strange Birds ( Franța, 2017) regizat de Elise Girard, film proiectat în secțiunea FORUM a Festivalului Internațional de la Berlin de anul acesta;

• Wulu (Franța/Senegal 2017), regizat de Daouda Coulibaly, regizor distins la Dubai International Film Festival 2011 - Muhr Asia Africa cu premiul special al juriului.

Toate cele 6 filme din competiție pot fi văzute în premieră și în reluare, iar cinematografele în care acestea vor rula sunt Cinema Elvira Popescu și Cinema Muzeul Țăranului.

Competiția de scurtmetraje| BIFF 2017 susține cu mândrie cinematografia românească, această ediție aducând în premieră secțiunea de proiecții românești.

Competiția de scurtmetraje românești include opt filme absolut savuroase despre situații și reacții complet neașteptate, care nu aduc soluții sau răspunsuri, ci mai degrabă generează reflecții și dileme numai bune de abordat cu sine și cu ceilalți.

Cele două calupuri de scurtmetraje românești pot fi vizionate joi, 29 iunie, de la ora 19 și sîmbătă, 1 iulie, de la ora 19.30 la Cinema Muzeul Țăranului și în reluare duminică, 2 iulie, de la ora 15.30.

Seria de proiecții de scurtmetraje românești este completată cu două filme de lungmetraj, anume Dublu, în regia lui Catrinel Dănăiață, și Ana Mon Amour, în regia lui Călin Peter Netzer, film premiat anul acesta la Berlinale cu Ursul de Argint pentru montajul realizat de Dana Bunescu.

Programul complet de proiecții și evenimente este disponibil pe site-ul Festivalului.

Ne face plăcere să fim în permanentă legătură cu prietenii noștri și comunicăm în timp real pe pagina de Facebook BIFF 2017.