Proiectii „Nosferatu”

Proiectii „Nosferatu”

Cand si unde

Descriere eveniment

În conexiune cu expoziția Noul romantism negru / New Black Romanticism , Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită să vizionați două ecranizări de excepție ale cărții lui Bram Stoker, Dracula: „Nosferatu: Phantom der Nacht” (1979), regizat de Werner Herzog și „Nosferatu: eine Symphonie des Grauens” (1922), regizat de F. W. Murnau.

În Nocturnele Muzeale din lunile iulie și august, expoziția se completează cu cele două proiecții de film în curtea de onoare a MNAR. Difuzarea filmelor se va realiza într-un cadru neconvențional, prin proiecția lor în aer liber și printr-un aranjament inedit al spațiului de vizionare.

Ecranizarea lui Murnau din 1922 a poveștii „vampirului” din Carpați și versiunea lui Herzog din 1979, pe care MNAR vi le propune spre vizionare în cadrul Nocturnelor Muzeale, vin să lărgească și să întregească incursiunea în ceea ce curatorul, Christoph Tannert, a identificat ca fiind Noul romantism negru.

Nosferatu lui F. W. Murnau este unul dintre cele mai cunoscute filme ale epocii filmului mut, filmul de groază care prin arta expresionistă a conturat teme gotice și romantice inspirate dintr-o adaptare neautorizată a romanului Dracula, de Bram Stoker. Murnau crează o atmosferă care sperie și străbate privirile spectatorilor prin tehnici video impresionante pentru anul 1922. Pe lângă imaginea de excepție, Nosferatu lui F. W. Murnau redă și o coloană sonoră remarcabilă.

După aproape 60 de ani, Nosferatu lui C. Herzog este o versiune a lui Murnau mai ireală, mai puțin stilizată asupra subiectului „vampir”. Producția lui Herzog a fost foarte bine primită de critici și public poate și datorită distribuției. Actori vedetă ai acelei decade (Klaus Kinski, Isabelle Adjani, Bruno Ganz, Roland Topor) au interpretat deosebit personajele prin redarea stărilor de teroare, oboseală, neliniști, fapt ce a accentuat succesul filmului.
Programul proiecțiilor este următorul:

Sâmbătă 29 iulie, ora 21.30: 
Nosferatu: Phantom der Nacht – Nosferatu: Fantoma nopții, Germania, 1979, 107 min.
Regia: Werner Herzog
Distribuția: Klaus Kinski, Isabelle Adjani, Bruno Ganz, Roland Topor 

Sâmbătă 26 august, ora 21.30:
Nosferatu: eine Symphonie des Grauens, – Nosferatu: Simfonia groazei, Germania, 1922, 94 min.
Regia: F.W. Murnau
Distribuția: Max Schreck, Greta Schröder, Ruth Landshoff

Participarea la proiecțiile de film este gratuită.