Statele unite ale iubirii

Statele unite ale iubirii

United States of Love

Statele unite ale iubirii
  • Regie: Tomasz Wasilewski
  • Distributie: Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Dorota Kolak
  • Gen film: Drama

Descriere

Drama Statele unite ale iubirii, scrisa si regizata de polonezul Tomasz Wasilewski, distribuit de Transilvania Film. Filmul a avut premiera la Festivalul International de Film de la Berlin, unde a luat premiul pentru cel mai bun scenariu, si este unul dintre marii castigatori ai Polish Film Festival, luand premii pentru regie, montaj, costume, actor si actrita in roluri secundare.

Polonia, 1990. Vantul schimbarii bate desupra Poloniei. Se simte primul an euforic de libertate, dar si nesiguranta viitorului. Patru femei aparent fericite decid ca a venit vremea sa-si reinventeze vietile, sa lupte pentru fericire si sa-si implineasca dorintele. Agata este o mama tanara captiva intr-un mariaj nefericit. Ea va cauta refugiu intr-o alta relatie, o relatie imposibila. Renata este o profesoara mai in varsta fascinata de vecina ei Marzena. Sora Marzenei este o directoare de scoala indragostita de tatal unuia dintre elevi.

Drama austera a celor patru femei se revarsa in putin peste o ora si jumatate de povesti sortite esecului de la bun inceput. "Nu incape indoiala ca Wasilewski este una dintre cele mai promitatoare noi voci in cinematografie.”, citim pe CineVue, una dintre multele publicatii care aplauda filmul. Intre efectele vietii traite sub un regim comunist si o intelegere si aplicare gresite a propriilor libertati proaspat dobandite, Statele unite ale iubirii este un film viu, despre natura umana si slabiciunile ei.

Statele unite ale iubirii este partial inspirat din amintirile din copilarie ale regizorului-scenarist Tomasz Wasilewski. Filmat in tonuri pastel delicat-estompate, de Oleg Mutu, mult-cautatul director de imagine roman, debutul lui Wasilewski la Berlin combina rigoarea stilistica, intentiile serioase, cu o distributie desavarsita.”, spun cei de la Hollywood Reporter.

Cele patru femei din film sunt interpretate de nume sonore ale cinematografiei poloneze: Julia Kijowska, Marta Nieradkiewicz, Magdalena Cielecka si Dorota Kolak. Statele unite ale iubirii a fost vazut in premiera in Romania anul acesta in cadrul Festivalului International de Film Transilvania, unde regizorul a fost prezent pentru a treia oara. Tomasz Wasilewski a ajuns prima oara in Romania in 2013, la TIFF, impreuna cu filmul sau de debut, In a Bedroom. In 2014, el a revenit la festival cu Floating Skyscrapers, castigatorul premiului East of West la Festivalul International de Film Karlovy Vary, si a plecat acasa cu Trofeul Transilvania pentru regie. Despre colaborarea sa cu directorul de imagine roman, regizorul povesteste ca dupa vizionarea filmului 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, de Cristian Mungiu, a stiu ca trebuie sa lucreze cu Oleg Mutu. I-a trimis scenariul si, inca de la prima discutie dupa lectura, cei doi au stiut ca se vor intelege de minune. “Am realizat ca suntem interesati de aceleasi lucruri in cinema. Oleg Mutu este jumatatea mea din punct de vedere cinematografic”, spune Wasilewski intr-un interviu pentru Cineuropa.

“Statele unite ale iubirii ar putea fi aproape subintitulat Scurt film despre angoase, nu in ultimul rand datorita perioadei si locatiei ce sunt atat de apropiate de teritoriul Decalogului lui Krzysztof Kieslowski. Aceasta tulburatoare creatie a regizorului si scenaristului Tomasz Wasilewski, (…) este melancolica, si marcata de un umor negru minimalist.”, Screendaily.

Program in cinema

Distribuie

Alte filme Vezi toate

Citeste si Vezi toate