• Share

Afacerea: Cum sa vinzi burgeri bine de tot prin oras

Afacerea: Cum sa vinzi burgeri bine de tot prin oras

 

Trendul burgerilor a venit de afara si ne-a cuprins intr-o mare imbratisare de care ne bucuram cu totii. Nu mai e sandvisul acela de fast-food, ci o masa rafinata, de bun-gust. Avem si niste oameni carora ar trebui sa le cam fim recunoscatori ca s-au prins ce ne-ar placea, dinainte ca noi sa stim sigur treaba aceasta. Ei s-au preocupat sa aduca produsul de calitate la noi in gura, ca sa mestecam fix ce e mai bun.

 

 

Afacerile cu burgeri merg in Romania chiar bine, inca din 2015, cand au luat piata culinara pe sus prin tot Bucurestiul si dupa aceea si restul tarii. Investitia nu este una mare daca vorbim de bani. In schimb, atentia celor care vor sa incerce acest tip de business e bine sa se indrepte catre detaliile care transforma produsul intr-o masa numai buna de savurat. Despre aceste lucruri,Orasul Meu a discutat cu unii dintre cei mai reprezentativi oameni de afaceri din trend: Bogdan Zaharescu, Managing Partner Vivo - Fusion Food Bar,Dragos Gurarosie, Co-Founder BurgerFest si Alexandru Manole, Owner Burger Van.

 

Ideile de business le-au venit celor trei natural, urmarind ceea ce se intampla pe afara, unde burgerul a urcat la loc de cinste de cativa ani deja. Bogdan, impreuna cu doi prieteni buni, a vazut ca exista potential in aceasta zona dupa experienta strainatatii. Partenerii sai faceau deja burgeri in Iasi, dar afacerea era la un nivel mic. Impreuna au crescut-o si au ajuns acum sa aiba doua locatii, in Iasi si in Bucuresti, si planuiesc sa se extinda in perioada urmatoare. Alexandru a venit cu ideea din Anglia, unde food truck-urile erau prezente pe la tot felul de evenimente si s-a gandit ca ar fi frumos sa avem si noi asa ceva. Si acum avem Burger Van. Intr-un peisaj in care multa lume se apucase de facut burgeri, Dragos si partenerul sau au ales natural sa faca un festival dedicat:

 

„Din start am zis ca trebuie sa fie ceva cu burgeri. Eram in drum spre casa de la tara a unui prieten bun si asociat al meu cu care am facut BurgerFest anul trecut, Adi Rugina este el, si in masina a zis ca ce-ar fi daca am face un festival de burgeri. Si am zis <Da, ok. Hai sa il facem!> Si asa a inceput”.

 

 

Poate parea ca burgerul este un produs de vis al unui restaurant pentru ca ar putea fi usor de facut si de aceea au sarit si romanii in acest tren trendy. Bogdan ne lamureste ca lucrurile nu stau chiar asa: „Dimpotriva. Nu e usor de facut. Multe restaurante, restaurante foarte bune, nu au zece oameni in bucatarie. Adica nu e usor de facut, mai ales cand iti creste volumul. Pentru un singur om, timpul de preparare al unui burger se duce si spre 20 de minute. Nu e un timp ok pentru un produs tip fast-food. Pentru un burger ai nevoie sa faci painea, care este un lucru destul de greu. Reteta de paine este destul de greu de nimerit si implica foarte multa forta de munca.”

 

Dragos, in urma experientei festivalului, ne-a spus daca restaurantele din Romania sunt pregatite sa concureze intre ele atunci cand vine vorba de maiestrie in prepararea de burgeri. „Orice restaurant care are un burger in meniu, teoretic stie sa-l si faca, deci poate si participa la Burger Fest ”.

 

 

Diferentierea intre restaurantele care fac burgeri se produce insa cand vorbim de calitatea ingredientelor folosite. Fiecare element trebuie ales cu grija si atentie, pentru ca la final consumatorul sa se bucure de un produs de calitate. Si cum romanii sunt din ce in ce mai educati si atenti la detalii, restaurantele sunt si ele din ce in ce mai pregatite sa ofere ceva cu adevarat memorabil. De la carnea proaspata (niciodata congelata), paine si pana la sosuri si legume, fiecare ingredient este ales pe spranceana si gatit chiar in restaurant. Se pare ca amestecurile de carne de porc si vita nu ar fi cele mai indicate si nici folosirea de sosuri cumparate direct de la magazin.

 

„Noi luam piese intregi. Avem un macelar in fiecare zi care curata carnea si bucatile care ar putea ajunge in alimentara, intra la tocat”, ne spune Bogdan de la Vivo.

 

 

Alexandru de la Burger Van adauga de ce atat de mult deranj cand e vorba de carne: “In Romania se creste foarte mult vitel, ceea ce e cam naspa pentru burgeri. Nu e buna aceasta carne pentru ca e mai frageda cumva, mai lipicioasa dupa ce o toci. Vitelul e vita nedezvoltata, nu are muscultura propice. In plus, majoritatea vitelor pana recent nu erau crescute pentru carne. Au aparut si cele Black Angus, dar crescute in Romania ceea ce inseamna ca e un fel de crossbreed (N.R. soi incrucisat)”.

 

“Carnea este un subiect discutabil pentru ca depinde si de bugetul pe care il ai la dispozitie. Una este sa faci un burger cu carne cumparata din piata, o carne OK, si alta e sa il faci cu vita Angus. Se schimba gusturile. Chiar daca nu iti dai neaparat seama pe moment care este diferenta, e ceva acolo care e mai bun decat ce a fost pana in momentul respectiv.”, ne-a lamurit Dragos.

 

Painea are un rol esential, de aceea majoritatea restaurantelor care se respecta o fac chiar ei. Pentru ca e facuta fara potentiatori, ea este folosita doar in ziua respectiva pentru ca mai tarziu se va intari si nu va mai fi buna de nimic. In ceea ce priveste ingredientul care da gustul burgerului, Dragos explica:

 

„Trebuie sa fie foarte echilibrate gusturile. Daca pui prea mult usturoi, de exemplu, nu mai intelegi nimic din preparatul ala. E valabil la orice produs. Bine, daca nu e vorba de un burger de usturoi.”

 

 

Atunci cand vine vorba de atrasul consumatorului, specialistii in burgeri se bazeaza in primul rand pe gust, si dupa aceea pe aspect, care normal ca trebuie sa fie apetisant. Atmosfera din local mai poate fi un lucru important, dar nici campaniile de marketing facute bine nu sunt de colo. Fiecare cum si cu ce poate mai bine. Daca ideea de a te apuca de acest tip de afacere iti face cu ochiul, e foarte bine sa stii insa, ca pe langa aspectele de mai sus, ar mai fi unul foarte important, de care am aflat de la organizatorul Burger Fest:

 

„Eu as vrea sa incerce sa nu pacaleasca consumatorul. Omul care vine si mananca un burger cu siguranta se va duce sa manance burgeri si in alte parti si atunci va putea sa aprecieze calitativ produsul tau. Chiar daca ce se intampla acum in Romania pe partea aceasta de gastronomie este la nivel de pionierat, eu cred ca papilele gustative nu mint si pot sa faca diferenta intre un produs care are ingrediente de calitate si unul care nu are”.

 

Ca sa te lamuresti cel mai bine, poti sa pleci si tu intr-un periplu ale restaurantelor cu burgeri de prin Oras. Gasesti lista mai jos. Noi te sfatuim insa ca ar fi o idee mareata sa te duci la Burger Fest in perioada 13-15 mai. Ai si burgeri si muzica deodata.

 

Asculta ce e cu burgerii direct de la sursa. Interviurile cu Bogdan, Alexandru si Dragos le gasesti integral aici:

 

Distribuie