• Share

Cat de scumpa e o cafea buna in Bucuresti

Cat de scumpa e o cafea buna in Bucuresti

 1 octombrie a fost declarata inca de anul trecut Ziua Internationala a Cafelei, deci avem ce sarbatori azi. La o ceasca de cafea, bineinteles. Dar ca sa intelegi mai bine care e treaba cu licoarea maro, Orasul Meu ti-a pregatit niste extrainformatii care o sa te ajute sa bei o cafea buna la un pret corect.

Al Treilea Val al Cafelei a venit de ceva timp peste Romania, iar Bucurestiul se pare ca e primul lovit. Din plin. Daca viata e ca o cutie de bomboane cu ciocolata, nu stii niciodata ce urmeaza sa primesti, dupa cum spunea mama lui Forrest Gump. Acum putem doar spera ca aroma a ceea ce ne asteapta sa fie de cafea.

In orasul in care acum cativa ani nu puteai sa bei decat cafeaua amara, fiarta sau la filtru, in ultimul an s-au deschis peste 30 de noi locuri in care simturile sunt rasfatate de noua cultura a cafelei care a invaluit orasul si a metamorfozat simturile bucurestenilor, motiv de joie de vivre. Din ce in ce mai multi dintre noi stiu deja daca prefera o arabica aromata sau o robusta mai amara si puternica, dar si originile sale. Cei care intra in industrie devin pasionati, iar barista sunt ambasadori ai bautului de cafea cu stil.

Despre aroma stiam pana acum ca trebuie sa fie cat mai amara, ca asta inseamna calitate. Ei bine, incepem sa aflam ca amarul nu este ceea ce e bine sa cautam. O aroma buna poate fi in sute de nuante, de la dulce la sarat, pana la asemanator cu ciocolata sau diferite tipuri de fructe. Aroma inseamna arabica, iar noi pana acum am fost obisnuiti cu robusta. Un soi mai ieftin de gasit. Acum cafenele din Bucuresti ne asteapta cu arabica de origine aleasa, ceea ce schimba tot ce stiam despre cafea.

Partea trista este ca toata lumea anunta ca bautura noastra preferata se va scumpi si nici nu am apucat sa ne bucuram de noile optiuni bine. Asta pentru ca recoltele din Vietnam si Brazilia au fost afectate de fenomene meteorlogice neasteptate, ceea ce influenteaza piata globala. Organizatia Internationala a Cafelei este cea care ne spune clar ca exporturile globale sunt mai mici cu 22% din iulie 2016 si nu pentru ca nu exista cerere, ci pentru ca nu mai are de unde sa vina pentru toata lumea.  Dar pana sa ne plangem ca nu mai avem bani de cafea, iata de ce platim in acest moment in jur de 10 lei pentru o ceasca la o cafenea care stie ce inseamna calitate.

Un kilogram de cafea verde costa 40 de lei. Odata plecata la drum, la pretul acesta se adauga transportul - 20 lei si depozitarea - 10 lei. Ajuns la prajitor, un kilogram costa 70 de lei. Prajirea este insa cel mai important pas in realizarea produsului. Prajitorul ii da gust, aroma si finete. Un kilogram de cafea verde, dupa prajire, ajunge la 840 de grame de produs finit. Adaugand costuri precum chirie, utilitati si echipamente, kilogramul de cafea prajita ajunge la 150 de lei. Dintr-un astfel de kilogram obtinem 120 de cesti de cafea. O ceasca va consuma 8 - 8,5 grame de cafea. La un pret mediu de 10 lei per ceasca, un kilogram de cafea prajita este vanduta de retailer cu 1200 de lei.

Cu alte cuvinte, magicianul prajitor este cel care o transforma ca produs, dar si ca pret. El e de vina!

Acum ce i se intampla cafelei aduse sub nasul tau adulmecator de arome fine, uite ce trebuie sa stii ca sa o savurezi asa cum se cuvine:

1. O cafea tare nu inseamna o cafea amara sau o ceasca plina. Varianta cu cea mai putina cofeina este chiar espresso-ul. Cantitatea de cofeina este determinata de timpul in care cafeaua a avut contact cu apa. Asadar, espresso-ul are cea mai putina cantitate de cofeina, in timp ce filtrul se afla la polul opus.

2. Nu exista espresso lung. Daca trece prin cafea o cantitate mai mare de apa decat cea care este specificata pentru un espresso corect, cantitatea de cofeina devine mai mare si incep sa fie extrase si impuritatile. Daca vrei sa bei o cafea mai mare, cere un Americano, adica un espresso cu apa calda.

3. Daca vrei sa bei o cafea tare, incearca filtrul sau metode alternative (V60, Aeropress). Apa extrage mai mult timp cofeina, deci vei avea parte de un mare efect.

4. Si temperatura la care se face extractia are o legatura importanta cu taria. SYPHON-ul este o metoda alternativa de preparare prin care obtinem cea mai tare cafea, mai mult decat utila persoanelor active. Temperatura e bine sa fie mare, dar apa sa fie cu 4 grade sub gradul de fierbere.

5. Cafeaua nu se bea cu zahar. Acesta nu face decat sa ii altereze aroma naturala. O cafea arabica preparata corect nu are nevoie de zahar. Laptele este cel mai bun ingredient care poate fi folosit pentru indulcirea si imbogatirea gustului unui preparat din cafea.

6. Cafeaua de la tonomat este o robusta extrem de arsa, deci ce bei tu acolo nu e cafea.

7. Acasa poti obtine o cafea buna daca iti vei cumpara cafea de origine aleasa de la un coffee shop specializat si vei folosi si echipamente pe masura.

8. Spune-i barista-ului ce arome preferi si el va sti sa aleaga o cafea perfecta pentru tine. Dupa cateva cesti, vei deveni si tu expert.

Distribuie