• Share

Temporary Contemporary - Carol 53

Temporary Contemporary - Carol 53

 

Temporary Contemporary este o rubrica saptamanala care prezinta exemple de initiative destepte pentru revigorarea spatiilor nefolosite din orasele din Romania.


Suntem intr-un moment al istoriei in care o mare parte din orasele in care traim sunt fantomatice, spatii uitate, nefolosite si nerevendicate de oameni (cu exceptia squattingului facut neresponsabil de catre persoane defavorizate). Doar prin educatie si o intelegere a faptului ca orasul ne apartine vom putea incepe sa folosim tot potentialul neexploatat de locuri care ar trebui sa fie ale noastre, nu lasate sa se distruga, impreuna cu intreaga istorie pe care o contin.

 

Situatia caselor de patrimoniu din centrul orasului e departe de a fi roz, insa incep sa apara initiative care le reactiveaza, inca in ritm lent, dar sigur. Una din acestea, poate printre primele, este Carol 53, proiect inceput cand o gasca de arhitecti au descoperit casa de pe bulevardul Carol si, dupa cateva discutii cu proprietarul, arhitect si el, au decis sa inceapa un program pilot de restaurare si reactivare a casei. Dupa luni de munca pentru igienizarea casei, grupul de opt prieteni a deschis publicului spatiile monumentului istoric cu evenimente culturale menite sa creasca vizibilitatea cauzei si sa ii ajute in procesul de restaurare.

 

carol 53

 

Sistemul prin care proiectul se finanta era unul simplu. Parteneriatul cu proprietarul le dadea tinerilor dreptul de a organiza evenimente prin care sa stranga bani pe care sa ii investeasca mai apoi in materiale si forta de munca necesare reabilitarii casei. Intre timp, Carol 53 a devenit un hub de proiecte. Echipa initiala s-a micsorat, asa ca noi proiecte s-au alaturat, transformand spatiile casei in ateliere diverse, complementare.

 

carol 53

 

Puteti vizita Carol 53 la oricare din evenimentele lor publice.

 

INFO UTILE

Adresa: Bvd. Carol I, nr. 53, București 

Distribuie