• Share

Caini - un altfel de film romanesc, dar la fel de romanesc

Caini - un altfel de film romanesc, dar la fel de romanesc

Filmul romanesc incearca ceva nou in 2016, un thriller. Cam asta a fost intentia regizorului Bogdan Mirica cand a realizat Caini. Ce credem noi ca a iesit e un pic diferit de asteptarile pe care le-am avea de la acest gen. Iti spunem si de ce, in caz ca ai si tu de gand sa vezi pelicula care e acum pe marile ecrane.

 

 

Roman (Dragos Bucur) se afla intr-un sat uitat de lume de prin Dobrogea pentru a vinde terenurile primite mostenire de la bunicul sau. Lucrurile nu sunt asa simple insa, pentru ca Samir (Vlad Ivanov), are alte socoteli in zona, mult mai complicate. Contrabanda, despre asta e vorba. Politisul locului, Hogas (Gheorghe Visu), invins de ani si boala, nu are niciun control asupra a ceea ce se intampla cu toate ca stie tot ce misca.

Atmosfera este una goala si bizara, specifica thriller-urilor americane, insa nejustificata in Romania. Este fortata si ireala chiar pe alocuri. Mai ales ca avem parte de un umor negru romanesc usor de integrat poate intr-un gen light. In plus, dramatismul lui Dragos Bucur in joc este dus mult prea departe. Felul in care isi trateaza iubita venita dupa el din oras nu are nicio legatura cu nimic. Drama de dragul dramei. Scene uneori prea lungi ca durata dar fara a fi sustinute de actiune. Dialogurile se doresc profunde, dar lipsite de reactii, mimica, joc.

 

Sursa foto: Cinemagia.ro

 

Machiajul celor care ajung sa fie omorati este unul de calitate, scenele premergatoare insa actului violent nu au ajuns sa fie executate ca la carte. Vedem oameni luati la bataie, fara sa putem observa si cum apar ranile. Le vedem dupa. Probabil performantele de gen sunt prea departe de atins de productiile romanesti.

Finalul poate fi satisfacator dar nici el nu are cine stie ce fundament. Scenele par taiate pentru economie de timp, ceea ce saraceste mult.

Cu toate acestea, scenariul e chiar bine. Executia este si de aceasta data prea caracteristica pentru filmul romanesc, de care ne-am cam saturat. O sa iesim si noi vreodata din gandirea noului val de film autohton care e vechi si care am vrea sa mai treaca?

Distribuie