• Share

Cinema: Le Meraviglie - Filmul in care albinele sunt cele mai graitoare

Cinema: Le Meraviglie - Filmul in care albinele sunt cele mai graitoare

 

Ce fac albinele? Răspunsul pueril și evident ar fi: miere. Însă în lungmetrajul Minuni sau Le Meraviglie, în care-și face apariția fugitiv și Monica Belluci, albinele mor din cauza ierbicidelor, își lasă acele mai ales în spatele lui Wolfgang (Sam Louwyck) și ies din gura fetei sale, Gelsomina (Maria Alexandra Lungu). Pentru că în filmul regizat de Alba Rohrwacher, care și joacă în rolul Angelicăi, mama Gelsominei, apicultura nu e doar o sursă de venit, reprezintă însăși structura de rezistență a familiei, singurul limbaj prin care Wolfgang poate vorbi cu fetele sale.

 

 

minuni recenzie monica belluci

 

 

Într-o zonă sărăcăcioasă din Italia, familia Gelsominei, formată din șase membri, supraviețuiește din agricultură, dar mai ales din miere. La doar 12 ani, Gelsomina e văzută de surorile ei ca stâlpul casei, întrucât e preferata tatălui, care și-ar fi dorit să aibă și un băiat, nu numai fete, și cunoaște cel mai bine tainele apiculturii. Însă, în ciuda tăcerii pe care o tot afișează, ea tânjește după mai mult. Nu-și dorește să rămână blocată în casa care oricum e amenințată să fie luată în orice moment din cauza lipsei banilor, așa că profită de apariția unui concurs promovat de Milly Catena (Monica Belluci) pentru cel mai bun gospodar și-și înscrie familia fără ca aceasta să știe.

 

Povestea, în ciuda ritmului lent și a muțeniei sale, redă o imagine clară și profundă a autismului familial. Copiii muncesc cot la cot cu părinții, chiar dacă au cinci ani, iar cei din urmă abia își exprimă ideile, cu atât mai puțin sentimentele. Gelsomina ajunge să-și reprime ieșirile de copil, încât nu vrea să „se facă de râs” de față cu noul puști, adus la ei ca să se reabiliteze, cu o melodie pe care obișnuia să danseze. În timp ce adulții par nepregătiți să-și asume acest statut, de aceea tatăl Gelsominei cheltuie banii pe o cămilă, iar Coco, sora unuia dintre părinți, beată fiind, îl sărută forțat pe puștiul deja traumatizat.

 

Așadar, Minuni creionează o situație de comunicare în care emițătorii tac sau abia șoptesc, iar receptorii se fac că înțeleg. Totul e lăsat în voia privirilor, care uneori par depășite de situație și trag după sine un tragicomic enervant. Îți vine să-i cerți pe toți, pentru că nu au curajul să-și depășească situația, și-n același timp să-i admiri Gelsominei momentele de inocență infantilă.

 

Click pe foto pentru marire

minuni recenzie apicultura minuni monica belluci recenzie
minuni cronica film minuni recenzie orasul meu

Foto: Cinemagia

 

Cel mai convingator actor / actrita: Gelsomina, când înoată până la insulă ca să-l găsească pe puști.

 

Cea mai tare faza: Scena de final, când toată familia doarme afară, într-un pat.

 

Punctul slab: Prea multă muțenie poate fi deranjantă uneori.

 

De ce merita sa-l vezi: Pentru lumea fascinantă a apiculturii.

 

Cu cine mergi sa-l vezi: Cu un critic de film, ca să te facă să înțelegi de ce ies din tipare filmele europene.

 

Nota OM: 3.5 /5

Distribuie