• Share

Cinema: Lumea e a mea sau Liceenii secolului XXI

Cinema: Lumea e a mea sau Liceenii secolului XXI

 

Pregatiti-va pentru cel mai viu, autentic si alert film romanesc al anului: Lumea e a mea, debutul in lungmetraj al regizorului Nicolae Constantin Tanase. Premiat deja la TIFF si Karlovy Vary, filmul este o scrutare a universului liceenilor zilelor noastre cu un focus inedit pe adolescente.

 

lume e a meaLarisa si prietenele ei isi traiesc anii de liceu intr-un oras de provincie de la malul marii. Pe fundalul unor ani de scoala glam-kitsch, cu batai pe culoare, drame care curg prin toalete si pe internet mai ceva ca rimelul si like-uri pe Facebook, Larisa vrea sa fie "cea mai tare din parcare". Si asta implica iubire, bani si popularitate.

 

Partea de umbra este situatia de acasa: bunica bolnava, tatal vitreg abuziv si mama semi-neputincioasa. Intre aceste doua dimensiuni, Larisa face pasi reprezi catre o maturizare dureroasa, la propriu si la figurat.

Realitatea e dublata de momentele de introspectie: toate fricile convertite in plutiri acvatice cu iz de inec, in care ni se da voie sa patrundem si intr-un subtil subconstient al personajului.

 

Dimensiunea vie si autentica a filmului e data de personajele bine conturate (in mod special prin limbaj). Ana Maria Guran, Oana Rusu și Ana Vatamanu - interpretele Larisei si ale prietenelor ei, au fost alese in urma unui casting de 200 de persoane, fiind inca eleve in momentul filmarilor.

 

Exista o intreaga panoplie de figuri bine conturate prin scenariu si la fel de bine sustinute de joscul actorilor: smecherasul fara scrupule, donjuanul de cartier (Florin Hritcu), fata populara - bully (Iulia Ciochina).

Eu o sa fiu bine orice-ar fi pe lume - acesta este motto-ul, iar filmul e un must-see, din 23 octombrie.


Click pe foto pentru marire

lumea e a mea lumea e a mea
lumea e a mea lumea e a mea

Foto: Lumea e a mea FB

Cel mai convingator actor / actrita: cele trei prietene adolescente interpretate de Ana Maria Guran, Oana Rusu și Ana Vatamanu

 

Cea mai tare faza: finalul

 

Punctul slab: scenele de introspectie

 

De ce merita sa-l vezi: pentru tema abordata

 

Cu cine mergi sa-l vezi: cu prietenii

 

Nota OM: 4.5 stele din 5

Distribuie