• Share

Cinema: Spotlight - cand jurnalismul muta muntii

Cinema: Spotlight - cand jurnalismul muta muntii

 

Spotlight pare a avea toate ingredientele unui film american de succes. Este ceea ce am putea numi un “clasic”: distributie stelara, fapte reale la baza, spirit justitiar, adrenalina.

 


 spotlight

 


Spotlight este un departament special de investigatii din cadrul publicatiei The Boston Globe, iar filmul se bazeaza pe o serie de anchete care aveau sa aduca ziarului Pulitzer Prize for Public Service in 2003.


In cazul unui subiect atat de delicat precum copiii abuzati sexual de catre preotii catolici, orice abordare, chiar si jurnalistica, este una cu adanci implicatii sociale, politice si morale. Toate aceste straturi sunt filtrate si revelate prin intermediul jurnalistilor din Spotlight, echipa condusa de Robby Robinson (Michael Keaton). Si mai ales prin relatiile (inclusiv) personale pe care acestia le au cu sefi, autoritati si chiar propria moralitate.

 

Cat de necesar este ca adevarul sa iasa la iveala dincolo de interese, musamalizari, imaginea religiei sau teoriile conspiratiei? Este nevoie de un efort de grup pentru ca un intreg mecanism sa se puna in miscare si exact asta transmite regizorul Tom McCarthy printr-o distributie care se misca impecabil ca grup (Billy Crudup, Brian d'Arcy James, Michael Keaton, Rachel McAdams, Mark Ruffalo, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci).

 

Spotlight este unul dintre filmele care curge exact asa cum te-ai astepta: corect, substantial, fara miscari bruste. Si mai este o reverenta facuta jurnalismului american, dar si puterii presei, in general.

 

Click pe foto pentru marire

cronica film spotlight recenzie spotlight 2015
recenzie spotlight 2015 cronica spotlight 2015

Foto: Cinemagia


Cel mai convingator actor / actrita: Toata echipa

 

Cea mai tare faza: scenele din redactie

 

Punctul slab: previzibil

 

De ce merita sa-l vezi: pentru poveste

 

Cu cine mergi sa-l vezi: cu cineva cu care poti dezbate dupa

 

Nota OM: 4 stele din 5

Distribuie