• Share

Cinema: Victoria – un cadru captivant lung de 140 de minute

Cinema: Victoria – un cadru captivant lung de 140 de minute

 

Filmul nemtesc-revelatie din acest an se numeste Victoria si decupeaza o noapte si zorii zilei care ii urmeaza din existentele a cinci tineri. Totul se intampla la Berlin, iar regizorul Sebastian Schipper alege sa nu lase camera deloc sa respire in cele doua ore si un sfert ale povestii.

 

victoria

 

Un oras, o fata, o noapte, un singur cadru. Magie a imaginii.

 

Victoria e din Madrid si traieste la Berlin de cateva luni, unde se simte inca o singuratica. Prima scena o surprinde intr-un club berlinez plin de sunet si culoare care nu reuseste insa sa-i alunge senzatia ca este o straina.


Surpriza serii o asteapta insa la iesire, unde e abordata de un grup de baieti care-i propun sa mearga sa petreaca in continuare cu ei si sa-i arate adevaratul Berlin.


Impreuna cu Victoria (pe care Laia Costa o joaca cu o prospetime si o credibilitate debordante, fara nicio umbra de previzibil), Sonne, Boxer, Fuss si Blinker, incepem sa ne plimbam prin Berlin: strazi, acoperisuri de bloc, cafenele care n-au deschis inca, parcari subterane.

 

Dar ne plimbam si prin “filmul” unei anumite categorii de tineri marginalizati (care nu sunt lasati sa intre in orice club, fosti puscariasi etc.). Scena de pe acoperisul blocului e momentul de sinceritate in care sperantele si frustrarile personajelor dar si ideea de prietenie sunt puse pe tava.


Imaginea isi joaca propriul rol: noaptea aluneca spre zi odata cu intensitatea luminii pe masura ce intriga se contureaza si reala actiune a noptii se pune in miscare. Pentru cei patru prieteni berlinezi nu este o noapte oarecare de iesit in oras, desi este ziua de nastere a unuia dintre ei, iar urmandu-i, Victoria se va trezi implicata intr-un joc periculos.


Legaturile dintre oameni se tes subtil si inexplicabil, iar la sfarsitul noptii Victoria este deja prietena cu cei patru si atrasa de Sonne. Numai ca la venirea zorilor lucrurile nu mai sunt si nu mai au cum sa fie ca la inceput.


Filmul a luat Ursul de Argint pentru imagine la Berlin 2015 si sase premii la Premiile Germane de Film. Il mai puteti vedea pe 21 octombrie la Studio in cadrul Zilelor Filmului German.

 

Click pe foto pentru marire

victoria victoria
victoria victoria

Foto: Victoria

 

Cel mai convingator actor / actrita: Laia Costa

 

Cea mai tare faza: scena de final

 

Punctul slab: nu exista 

 

De ce merita sa-l vezi: pentru imagine

 

Cu cine mergi sa-l vezi: singur / singura

 

Nota OM: 5 stele din 5

Distribuie