• Share

Cinema: Youth - despre tinerete fara batranete

Cinema: Youth - despre tinerete fara batranete

 

Desi nu mai are nicio legatura cu meditatia nostalgica in cheie de reverenta pe care o facea Romei, Paolo Sorrentino alege pentru cel mai nou film al sau, Youth / Tinerete, tot o cheie melancolica, de crepuscul, pentru ca tema aleasa pare a fi, in pofida titlului, batranetea. Sau mai bine zis "tineretea fara batranete".

 

youth

 

Ajunsi in pragul senectutii, Frank (Michael Caine), un compozitor pensionat si prietenul sau Mick (Harvey Keitel), regizor care nu-si doreste decat sa mai faca un ultim film semnificativ, isi petrec vacanta de vara intr-un hotel-centru spa de lux din Alpi. Pe Frank il insoteste fiica sa, Lena (o sarmanta Rachel Weisz) casatorita, intamplator sau nu, cu fiul regizorului.

 

Ca intr-un "Munte Vrajit" oaspetii hotelului isi plimba "bolile" pe pajisti si pe sub brazi meditand la semnificatia conditiei umane, tinerete si alte asemenea subiecte. Desi tratat intr-un registru umoristic (Frank si Mick au episoade de voyeurism prin padure sau rememoreaza iubiri din tinerete), tonul discutiilor si al meditatiei personajelor este uneori mult prea studiat.

 

Discutiile sunt dublate de dialogul fragmentat al imaginilor muzicale - acele decupaje fotografice acompaniate de muzica pe care le intalneam si in La grande bellezza - zaboviri ale filmului care isi permite sa ia distanta, perspectiva fata de propriul discurs.

 

Prin acest cadru al privilegierii se perinda o pleiada de vedete: un actor in voga, Paloma Faith, Diego Maradona (surprins in linia celor doi prieteni dar intr-un alt gen de "toamna a patriarhului") sau Miss Univers (Madalina Ghenea, cu o aparitie nud, menita sa starneasca dezbateri). Mult mai interesant insa este un anumit studiu al corporalitatii.

 

Dublata de perspectiva degradarii si a efemeritatii, corporalitatea in toate ipostazele sale (tinerete, batranete, nuditate, revelatie, efort) da greutate povestii, distingandu-se din multitdinea de metafore si simboluri.

 

Filmul va intra pe marile ecrane de la noi din 22 ianuarie.Click pe foto pentru marire

youth sorrentino youth sorrentino

Foto: Cinemagia

 

Cel mai convingator actor / actrita: Michael Caine si Harvey Keitel

 

Cea mai tare faza: dialogul tata-fiica in timpul unei sedinte de impachetari spa

 

Punctul slab: se pierde in "poze"

 

De ce merita sa-l vezi: pentru fragmente de "frumusete"

 

Cu cine mergi sa-l vezi: singur / singura

 

Nota OM: 3.5 stele din 5

Distribuie