• Share

Cum a fost la AMURAL festival vizual

Cum a fost la AMURAL festival vizual

 

Weekendul trecut in Brasov s-au intamplat in paralel trei festivaluri: Oktoberfest (da, in septembrie), Festivalul pestelui (muzica proasta si mici de peste in Piata Sfatului) si AMURAL (festival vizual de explorare a promenadei de Dupa Ziduri). Nu se intampla des sa fie atata activitate in orasul in care dupa 1 AM nu prea mai ai ce face.

 

amural brasov cultura urbana

 

Asta a implicat o masa imensa de oameni iesiti la plimbare, inarmati cu aparate foto si telefoane destepte care urmau sa demonstreze ce frumos e la Brasov, bineinteles.

 

Probabil ca multi dintre ei nu stiau la ce sa se astepte cand coteau pe aleea care duce pe langa zidul vechi al cetatii medievale, catre Turnul Alb si cel Negru, insa ceea ce caracterizeaza in general un festival vizual este ca are inca, cel putin in Romania, acest potential de a surprinde si impresiona prin punerea intr-o alta lumina a locurilor activate.

 

amural brasov

 

Si iata cum zona populata in general de elevi de liceu, skateri, rockeri si restul subculturilor pubere s-a transformat intr-un furnicar de oameni diversi, pusi pe exporat si fotografiat. AMURAL a reusit sa miste atat localnicii, cat si turistii, intr-o zona mai putin vizibila, dar fermecatoare, a orasului, infuzand un strop de cultura alternativa, fara sa devina obscur. Plimbarea in perimetrul dintre zidul cetatii si padurea care se ridica spre turnuri a propus instalatii, live drawing, video-mapping, expozitii de fotografie si ilustratie, culminand cu concerte satisfacatoare in aer liber si curat.

 

amural brasov festival vizual cultura urbana

 

Ce mi-a placut cel mai mult la AMURAL a fost micul luminis unde s-au intamplat concertele, la baza Turnului Negru, un spatiu protectiv si intim, numai bun de dansat. Din perspectiva asta vedeai turnul din spate, mapat pe doua laturi pe care s-au jucat Dan Basu, Aural Eye si the mighty Cote, cel care a adaugat niste magie unui perete de stanca, transformandu-l intr-o suprafata fluida si hipnotizanta .

 

Sigur ca poti gasi puncte slabe festivalului, dar ceea ce mi-a fost evident din prima seara este ca aceasta editie a pus premisele unui sir de evenimente de gen in Brasov si asta e unul din motivele pentru care cred ca AMURAL a fost unul din cele mai misto evenimente de amploare organizate sub Tampa de ani buni.

 

Oricum ar fi, fotografiile vorbesc de la sine si sunt sigura ca la anul ne vedem Dupa Ziduri, unde arta si cultura de noapte vor face din nou echipa.

Distribuie