• Share

Festivaluri de strada de prin lume pe care nimeni nu le poate muta in Berceni

Festivaluri de strada de prin lume pe care nimeni nu le poate muta in Berceni

Pe modelul sa moara si capra vecinului, Orasul Meu a luat initiativa de a arunca o privire pe afara ca sa identifice festivalurile de strada care blocheaza de ani buni circulatia pe principalele artere ale oraselor lumii. Pai ce? Ei nu se pot muta pe la pavilioanele lor expozitionale? Traficul trebuie sa fie dichisit peste tot pe mapamond, cu masini aranjate frumos la semafor si oameni care se distreaza regulamentar in spatii bine delimitate, ingradite si, daca se poate, antifonate.

Orasul Meu va prezinta 10 festivaluri de prin lume care ar trebui sa se sustina pe la diferite Expo, daca oamenii frumosi ajung sa faca ce ii taie capul:

 

1. Carnavalul Notting Hill, Londra, Regatul Unit – 28 si 29 august

Se pare ca acesta este cel mai mare festival de strada din Europa. Este sarbatorit din 1964 de catre reprezentantii culturii afro-caraibiene. Timp de doua zile, strazile din Notting Hill sunt intr-o continua veselie care inseamna muzica raggae, salsa si nu numai, dar si mancaruri traditionale precum banane cu curry si jerky de pui. Oamenii danseaza pe strada in costume traditionale si ceilalti pe langa ei.

 

2. Festivalul Culturii, Berlin, Germania 13-16 mai

Acest festival dedicat diversitatii este o bogatie de manifestatii de tot felul: parade la care poate participa cine vrea, concerte gratuite, tarabe cu fel de fel de minunatii de cumparat, magicieni si acrobati care te invata si pe tine trucuri in plina strada si cate si mai cate. Si tine si patru zile, unde mai pui. Iti dai seama cat se sta la un cedeaza dreapta?

 

3. La Tomatina, Bunol, Spain – 31 august

Festivalul este de fapt o sarbatoare dedicata unei imense batalii cu rosii bine coapte. Toata lumea participa si peisajul arata mai mult decat sangeros. Evenimentul incepe la 10 dimineata si dureaza cateva ore. Dar in acest interval destul de scurt, ai impresia ca are loc un asasinat in masa. Toti oamenii ajung sa fie uzi din cap pana-n picioare de la sucul rosiilor. Probabil la noi ar fi ok un asemenea event, e pe rosu.

 

4. Carnavalul de la Venetia, Venetia, Italia – 18-28 februarie

Cine nu a auzit de acest festival in care un oras intreg poarta masca? Cu un aer misterios si o atmosfera de epoca baroca, Venetia o tine zile-n sir intr-o petrecere continua in care ai ocazia sa vezi spectacole de teatru, concerte, parade si competitii de costume, precum si o regata.

 

5. Mardi Gras, New Orleans, SUA, 25 februarie - 8 martie

Acest eveniment e lung si dauneaza grav celor care nu tin pasul cu bautura si distractia. Toata SUA vrea sa participe, asa ca daca vrei sa mergi, pregateste-te pentru un haos cum nu ai mai vazut nicicand. Pe langa paradele colorate in care trebuie sa aduni cat mai multe siraguri de margele, ai parte de sute de petreceri prin oras, competitii sportive, concerte de jazz si mancare delicioasa. Deci cam trebuie sa te tina, pentru ca e un fel de Lasata Secului de la francezi, ajunsa si prin alte state. Acesta sarbatoare mai are loc si in Australia, Columbia, Brazilia si alte tari. Nu in Romania. Nu.

 

6. Carnavalul din Rio de Janeiro, Brazilia - februarie sau martie

In Rio, pe durata festivalului, ies in strada pentru cea mai mare petrecere din lume aproximativ 2 milioane de oameni. Paradele sunt un spectacol pe care, daca viata ar fi dreapta, oricare dintre noi ar trebui sa il vada macar o data. Intreg evenimentul se invarte in jurul competitiei scolilor de samba. Ah, ce tara relaxata. O fi bine?

 

 7. Festivalul Lampioanelor Pingxi, Taiwan – februarie

In fiecare an, cerul Taiwanului este luminat de sutele de mii de lampioane care pleaca spre cer incarcate de gandurile bune ale celor care le-au trimis la drum. Evenimentul e perfect pentru tinerii indragostiti care isi scriu dorintele in iubire pe hartia subtire. Cat de romantic... Nimeni nu pare sa se supere ca nu a ajuns la supermarket pentru ca niste sute de mii de baieti si-au facut gasca pentru a transmite mesaje pozitive Universului.

 

 8. Festivalul Zilei Sfantului Patrick, Dublin, Irlanda – 17 martie

Ei bine, acest festival nu tine de fapt doar in ziua Sf. Patrick, ci chiar mai mult si peste tot in lume unde sunt irlandezi. Insa cea mai spectaculoasa manifestare are loc in Dublin, unde locuitorii se imbraca scandalos, doar in verde, si distreaza nativii si turistii veniti sa ii vada. Au loc spectacole in strada, concerte, parade si mega petreceri. Pe langa raurile de bere care curg fara oprire si mancarea traditionala este la loc de cinste. De multe ori si ea e verde. Nu stim ce ziceti voi, dar noi parca am vrea un Sf. Patrick ca la carte si in Bucuresti. Si nu in Berceni.

 

 9. Festivalul Apei Songkran, Tailanda - 13-15 aprilie

Ziua Nationala a Tailandei este motivul pentru care a aparut acest festival si, pentru ca pica in cea mai calduroasa perioada a anului, ritualurile de purificare care erau traditionale acestui moment s-au transformat intr-o uriasa bataie cu apa in strada. Participantii se inarmeaza cu ce pot: galeti, baloane cu apa, pistoale, peturi, si arunca cu apa in oricine le iese in cale. Nu scapi neudat, e clar. Pe langa batalie, mai au loc spectacole si o procesiune dedicata lui Buddha. De iti este foame, mancarea de strada se gaseste la tot pasul.

In Romania nu se cade asa ceva, aluneca doamnele de pe toc.

 

 10. Koningsdag (Ziua Regelui), Olanda: 27 aprilie

Aici vorbim de un eveniment care are loc intr-o zi dedicata unei sarbatori nationale, deci are loc in toata tara. Cea mai mare debandada e in Amsterdam. Olandezii iau cu asalt strazile, parcurile, canalurile si diferitele cladiri pentru a sarbatori asa cum se cuvine. Barcutele se impodobesc cat mai colorat pentru parada de pe canaluri la care participa cine are chef. Are loc si un targ imens de vechituri in care toata lumea vinde chestii de care nu mai are nevoie. In plus, nimeni in aceasta zi nu plateste taxe pentru ce vinde si nici nu ai nevoie de avize sau autorizatii. Ce chestie...

Aceste evenimente au loc si oamenii sunt ok ca se circula greu pe perioada lor de desfasurare. Insa, in Bucuresti, probabil Femei pe Matasari va deveni in curand Femei pe Glina. Suntem siguri ca va fi plin de lume si in aceasta noua locatie. 

Dar, pe langa astea organizatele, ce ne facem daca are loc vreo petrecere sponatana prin centrul Bucurestiul in urma vreunei victorii a nationalei de fotbal? Atunci iertam problema cu traficul ori ba? Eh, asta oricum nu o sa se intample prea curand.

Distribuie