• Share

Oamenii orasului: Crowd Control canta electro-fusion intr-un Bucuresti unde le-ar placea sa fie cate o gradina cu flori pe fiecare acoperis

Oamenii orasului: Crowd Control canta electro-fusion intr-un Bucuresti unde le-ar placea sa fie cate o gradina cu flori pe fiecare acoperis

 

In peisajul muzical autohton din ce in ce mai populat pe toate palierele, baietii de la Crowd Control se joaca serios cu concepte precum manifest social, underground, indie, post-punk și dub. Primul lor EP, Game over!, e promovat in concerte cu ajutorul exprimarii vizuale asigurate de artista video Ileana Szasz, care si-a pus amprenta si pe primul clip al trupei, RockNRolla.

 

Pentru Andrei Bucureci (vocals, spoken-word) Razvan Gabar (sintetizatoare, pian), Coshmelin (tobe si percutie) si proaspatul lor coleg, Christian Green (chitară, bass si voce) Bucurestiul este un spatiu plin de sunete si nuante, unde inspiratia se amesteca cu eclecticul pentru a le potenta stilul electro-fusion. 

 

 

crowd control bucuresti 2014 

 

 

Orasul Meu: Cum va inspira orasul in ceea ce faceti? E un ajutor sau mai degraba o piedica?

 

Andrei: De cand am inceput sa scriu versuri, in perioada 2006-2007, orasul mi-a fost o sursa constanta de inspiratie. E un oras plin de contraste, eu ii zic simplu: Bucuresti-Babylon. 

 

Razvan: Nu cred ca are importanta unde ma aflu atunci cand compun o piesa. E important, in schimb, cum e primit ceea ce faci, iar pana acum Bucurestiul nu a fost o piedica.

 

Christian: Cred ca muzica buna are la baza interactiunea cu lumea si cu oamenii din jur, cu experientele avute si cu ceea ce ne fac sa simtim. E adevarat ca uneori orasul te poate distrage, dar in acelasi timp, iti poate oferi si momente extraordinare.

 

Coshmelin: Orasul ma inspira cu adevarat in lunile de primavara si vara, cand merg pe bicicleta ascultand muzica in casti.
 

 

 

OM: Cum stam cu locurile de petrecere in Bucuresti, ar trebui barurile si cluburile cool/hip sa cucereasca cartierele sau ramanem in zona de centru?

 

Andrei: Am cunoscut in ultima vreme tot mai multi oameni care vin din colturi diferite ale Europei in capitala noastra pentru evenimente si concerte. Cred ca Bucurestiul ar fi mult mai apreciat daca s-ar revitaliza cultural cartiere precum Salajan, Drumul Taberei, Bucurestii Noi (o zona in care am ajuns de trei ori in noua ani).

 

Razvan: Unde e situat barul/clubul nu e chiar atat de important. Conteaza mai mult cum reuseste sa atraga publicul si cum se simte lumea acolo. Elementul cel mai important este muzica din cluburi care se afla intr-o continua stagnare cu tendinta de scufundare, in opinia mea.

 

Christian: Ce inseamna de fapt un bar cool? Nu cred ca e important unde se afla locul, ci oamenii care merg acolo, daca oamenii sunt minunati pot merge si in padure si tot se vor simti grozav!
 

 

 

OM: Cum ati descrie apetenta publicului bucurestean pentru muzica produsa in plan local?

 

Andrei: Depinde la ce ne referim cand vorbim despre muzica din plan local, pentru ca exista si Ruby, care tot stinge lumina. In sfera underground publicul este mare devorator de muzica. Acest lucru incurajeaza trupele sa lucreze si sa persevereze.

 

Razvan: Ar putea fi mai receptiv la ceea ce ofera trupele mai indranzete, care produc muzica diferita. Sa fie mai critic si sa renunte, pe cat posibil, la sintagma seamana cu Radiohead.

 

Christian: Ca peste tot, publicul e diferit - unii sustin, altii sunt sceptici -, asa ca trebuie sa vezi partea plina a paharului. Daca exista calitate, atunci toata lumea va ajunge sa o aprecieze in timp.

 

Coshmelin: Lumea din Bucuresti este deschisa la muzica noua. Nu stiu exact ce asteptari au cand iau parte la un concert Crowd Control, dar stiu ca atunci cand ne invita la un bis, ne simtim sublim.

 

 

crowd control 2014

 

 

OM: Un loc din oras in care muzica Crowd Control s-ar potrivi de minune:

 

Andrei: Clubul Control (ne numim totusi Crowd Control), Atelierul de Productie, dar si locuri intime precum Question Mark sau Expirat. Ne concentram pe cluburi momentan, pentru ca soundul de stadion este mai departe decat ne-ar placea sa credem.

 

ChristianNew York!

 

CoshmelinCrowd Control se adapteaza in orice loc, important e sa ni se ofere suport tehnic, pentru ca mai departe stim cum sa vrajim publicul!

 

 

OM: Una dintre sursele voastre de inspiratie este zona SF, cum ati schimba, intr-o viziune futuristica, cartierul in care locuiti?

 

Andrei: Oh, nu! Am vazut si savurat aspectul urban science-fiction din filme precum Metropolis, Blade Runner sau Cloud Atlas, dar nu pot vizualiza si Bucurestiul astfel. Deoarece locuiesc langa parc, as vedea mai curand un viitor precum in animatia La planete sauvage (1973). Mai precis, un oras dezvoltat organic.

 

Razvan: Un mini-oras suspendat cu multi copaci si statui suprarealiste.

 

Christian: Mi-ar placea sa vad cate o gradina pe fiecare acoperis. Nu e chiar SF, dar nu inteleg de ce asa ceva nu exista deja. Hai sa punem niste iarba, sa plantam cateva flori salbatice si am putea sta relaxati pe acoperis, departe de masini si de realitatea brutala de a trai intr-un oras. 

 

Coshmelin: La mine, in cartierul 1 Mai, ar trebui sa fie un loc unde sa se desfasoare festivaluri precum Coachella, Woodstock, Glastonbury, scene mari si mii de oameni.

 

 

OM: Primul loc din oras in care ati duce un prieten care vine pentru prima oara aici:

 

Andrei: In Silence, langa Piata Romana, pe Caderea Bastiliei, la un vin fiert. Am dus de curand niste prieteni americani acolo. Era singurul loc deschis in 31 seara, pe cuvant!

 

Razvan: Outdoor - Muzeul Satului / Indoor - ceainaria Joie de Vivre de langa Academia Militara.

 

Christian: Lipscani.

 

Coshmelin: In parc.

 

 

OM: Cum ati descrie muzica orasului?

 

Andrei: Nu este o intrebare simpla. Eclectica, si nu pentru ca imi place radio-ul Eclecticfm, ci mai degraba pentru ca ESTE! Orice melanj si fusion, de la world-music si manele la electro si muzica clasica. Toata MUZICA este muzica Bucurestiului. Cred ca pana si peisajul si culorile sale se transpun si se metamorfozeaza in note muzicale si sunete. Am un amic a carui fereastra din bucatarie este orientata spre Conservator si nu pot descrie cat de special suna impletirea de sunete.

 

Razvan: O descriu cum as vrea sa fie: lipsita de muzica radio-urilor Zu, Kiss & co. In rest, cat mai fusion, din orice punct de vedere.

 

Christian: Cand am ajuns pentru prima oara la Bucuresti am fost surprins de existenta scenei muzicale alternative, care este destul de diversa in ciuda varstei fragede. Sper ca lucrurile se vor imbunatati.

 

 

crowd control 2014

 

 

OM: In ce perioada din istoria Bucurestiului v-ar fi placut sa traiti si de ce?

 

Andrei: Pe mine ma cheama Andrei Bucureci si ar fi fost cool sa il cunosc pe Bucur ciobanul si sa ascultam niste Rodion.

 

Razvan: Imi este foarte bine acum, nu sint un nostalgic al Bucurestiului interbelic.

 

Christian: In anii '20 ai Micului Paris! Dupa care as trece direct la Revolutia din 1989! 

 

Coshmelin: Undeva intre anii '30 - '40. De ce? Pentru experienta cu muzica si cu oamenii acelor vremuri, precum Zavaidoc si Jean Moscopol.

 

 

OM: Avem orasul pe care-l meritam - adevarat sau fals ?
 

Andrei: Adevarat. Si eu particip la marea de sunete care se revarsa uneori in galagiosul Bucuresti. Si il meritam, pentru ca daca vrem, il putem transforma.

 

Razvan: Fals. Multi dintre noi ar merita ca orasul sa fie mult mai mult decat ceea ce este in prezent, insa cu o floare nu se face primavara.

 

Christian: Istoria Romaniei in ultimii 70 de ani a fost una brutala, iar ca strain trebuie sa recunosc ca subiectul mi s-a parut fascinant. Ma bucur ca in ceea ce priveste generatiile tinere, acestea au reusit sa scape de unele dintre constrangerile generatiilor parintilor. Cred ca daca visurile tinerilor vor deveni realitate, putem schimba orasul!

 

 

OM: In ce alt oras din strainatate v-ar placea sa locuiti si de ce?

 

Andrei: Berlin, pentru ca este Mecca muzicii electronice.

 

Razvan: Lisabona. As face cea mai buna muzica electro-fusion cu Atlanticul la 10 minute distanta.

 

Christian: Rio, pentru ca pare a avea o cultura bogata si atat de multe probleme, incat cred ca este fascinant!

 

Coshmelin: Los Angeles via New York. Pentru marile posibilitati pe care le poti avea ca trupa si ca stil de viata.

 

 

Daca locuiti in Bcucuresti si sunteti tentati sa ne spuneti povestea voastra, asteptam un e-mail pe adresa: [email protected] 

Distribuie