• Share

Oamenii orasului: Regizorul Alexandru Nagy e relaxat in emotie si ne invita la teatru in baruri, autobuze si chiar la aeroport

Oamenii orasului: Regizorul Alexandru Nagy e relaxat in emotie si ne invita la teatru in baruri, autobuze si chiar la aeroport

 

Tanarul si entuziastul regizor si actor Alexandru Nagy este absolut molipsitor in privinta pasiunii sale pentru teatru. Iar de trei ani incoace, prin intermediul proiectului sau independent, Teatrul Independentilor Profesionisti, a reusit sa scoata spectacolul de teatru in oras, prin baruri, cluburi, teatre, autobuze, sufragerii, uzine sau bucatarii. Utima gaselnita? A regizat primul spectacol care se va juca intr-un aeroport din tara: Ne vom revedea in anul care a trecut. Nu ne dorim decat sa-l revedem cat mai des, regizand/jucand pe din ce in ce mai multe scene de teatru.

 

 

alexandru nagy  

 

 

Orasul Meu: Regizor sau actor? Ce rol ofera cele mai multe provocari?

 

Alexandru Nagy: Greu de spus daca sunt roluri ambele. Rolul este rol, iar activitatea de regizor tine mai mult de fantezie si prospectie. Cred in ambele la fel de mult si cateodata imi place sa fiu doar actor. Ceea ce nu inseamna ca a fi regizor nu presupune jocul /joaca cu actorii cu care lucrezi. Este confortabil sa poti sa alegi intre cele doua. Se impletesc foarte bine si imi aduc satisfactii zi de zi.

 

 

OM: Esti directorul artistic al Teatrului Independentilor Profesionisti – de ce teatru independent?

 

Alexandru: Pai cum altfel? Daca vin in intampinarea unui sistem neprietenos care nu este pregatit sa ma absoarba – inseamna ca e nevoie de un sistem alternativ. Daca nu exista unul foarte bine definit, am creat unul in care sa pot profesa. Astept cu interes propunerile teatrelor de stat atat la nivel de directie artistica, cat si ca regizor sau actor. Ele intarzie sa apara, asa ca intre timp suntem relaxati in emotie din 2011. In baruri, cluburi, teatre, autobuze, sufragerii, uzine si bucatarii. (lista ramane oarecum deschisa)

 

 

OM: Un spectacol pe care ti-ar placea sa-l pui in scena dar inca nu indraznesti?

 

Alexandru: Nu prea mai indraznesc sa montez piese cu multe personaje, din ratiuni care tin de curajul economic, nu de curajul artistic.

 

 

OM: Cea mai mare provocare a statutului de tanar regizor la Bucuresti?

 

Alexandru: Sa reusesti sa profesezi constant la cel mai inalt nivel posibil – tinand cont de contextul economic actual si de interesul relativ scazut pentru sustinerea financiara a proiectelor teatrale.

 

 

OM: Ai transpus pe scena spectacole dupa textele lui Eugen Ionesco. Cum de mai poti face asta in contextul interdictiei legate de jocul in limba romana impuse de catre fiica scriitorului?

 

Alexandru: Cred ca ne-am indepartat destul de textul lui Ionesco – putem spune ca este dupa o idee a lui. Asadar, sper sa nu fac puscarie pentru asta. Tin mult la Tabloul - este un spectacol care mi-a adus mari satisfactii (peste 13 premii) - si ma leaga multe inceputuri dar si finaluri de etape din viata profesionala de acest spectacol-manifest.

 

 

 alexandru nagy

 

 

OM: Un loc din oras unde ti-ar placea sa se joace o piesa de-a ta?

 

Alexandru: Sunt la zi cu fanteziile mele legate de spatii - pe 29 martie va invit la premiera celui mai recent spectacol al meu – produs de Teatrul de Sufragerie: Ne vom revedea in anul care a trecut de Stefan Caraman, cu Gelu Nitu, Catalina Mustata, Meda Victor si Mihai Smarandache, scenografia Ioana Pashca – la aeroportul Otopeni, in terminalul cel nou.

 

 

OM: Cine mai merge la teatru in zilele noastre?

 

Alexandru: Cine vrea mai mult decat stand-up comedy.

 

 

OM: Cel mai drag spectacol realizat pana acum?

 

Alexandru: Ne vom revedea in anul care a trecut.

 

 

OM: Ce parere ai despre spectacolele de teatru montate in spatii neconventionale?

 

Alexandru: Absolut necesare. Atat pentru noi cat si pentru voi.

 

 

OM: Planuri de viitor apropiat?

 

Alexandru: Spectacolul aniversar de pe 11 mai. TIP implineste 3 anisori. :)

Distribuie