• Share

Passion-ul lui Brian de Palma, mai mult stil decat pasiune

Passion-ul lui Brian de Palma, mai mult stil decat pasiune

 

Dupa o absenta de mai bine de 6 ani, Brian De Palma se intoarce pe marile ecrane cu Passion / Pasiune, un remake dupa thrillerul francez Crime d’amour al lui Alain Corneau. Cu Rachel McAdams si Noomi Rapace in rolurile principale, Brian De Palma se intoarce la ce stie sa faca cel mai bine, adica la genul thriller-ului. Insa filmului ii lipseste maiestria de odinioara, la fel cum s-a intamplat si in cazul ultimelor 4 filme ale sale.

 

Povestea se concentreaza pe Christine, o figura cu autoritate intr-o companie de advertising, si Isabelle, asistenta ei. La inceput, Christine o trateaza ca pe un catelus pe Isabelle, ajungand chiar sa fure una dintre ideile ei. Isabelle, furioasa, sare peste lantul ierarhic si posteaza un video ce ajunge viral pe youtube, spre furia lui Christine, dar spre incantarea sefilor ei. Din acest punct lucrurile incep sa o ia razna, o crima se petrece, un detectiv apare in scena, toate pe fundalul unui joc periculos unde nimeni nu este ceea ce pare a fi.

 

 

brian de palma pasiune passion film cinema

 

 

Problema principala a filmului este structura: inceputul si mijlocul nu functioneaza prea bine si multe din situatiile serioase devin usor amuzante prin banalitatea dialogului si nelegarea actelor. Sfarsitul reuseste sa redreseze usor situatia, dar prea tarziu. Muzica, compusa de Pino Donaggio, este folosita la saturatie in secvente care nu necesita prezenta ei si aduce o trasatura epica unor secvente cam banale. Secventa crimei reprezinta apogeul filmului si este cea care, realizata printr-un split-screen in care vedem in acelasi timp crima si spectacolul de balet la care Isabelle este spectatoare, reuseste sa creeze confuzia care propulseaza filmul mai departe. Acesta este momentul in care muzica functioneaza dramaturgic si completeaza imaginile.

 

Ca o fi, ca n-o fi cel mai slab film al lui De Palma e mai putin important. Ce conteaza e faptul ca, prin comparatie cu ce ruleaza actualmente prin cinematografe, Passion aduce un plus valoare experientei la cinema.

 

Extras:

- Brian de Palma este singurul american prezent pe platoruile de filmare;

- Ideea furata de Christine de la Isabelle este inspirata dintr-un caz real, si anume un viral de pe youtube din 2011, care s-a dovedit a fi o reclama la jeansi;

- Scenele erotice cu masti, mai ales in ideea de dedublare, sunt preferatele regizorului;

- Filmarile au avut loc intr-o banca si in muzeul Bode din Berlin.

 

Click pe foto pentru marire

passion pasiune brian de palma film brian de palma film 2013 cinema recenzie cronica
passion pasiune film brian de palma brian de palma film cinema

Foto: Independenta Film

Distribuie