• Share

Retro Bucuresti: Fantana Miorita ramane, din 1936 pana astazi, cea mai spectaculoasa fantana a orasului

Retro Bucuresti: Fantana Miorita ramane, din 1936 pana astazi, cea mai spectaculoasa fantana a orasului

 

De curand, o soferita a plonjat cu masina in Fantana Miorita. Femeia e teafara si, din fericire, la fel si Miorita, aceasta Fontana di Trevi a Bucurestilor, in care nu arunca totusi nimeni bani pentru a reveni pe malurile Dambovitei. Inspirata din ceea ce am invatat la scoala ca fiind unul dintre miturile fundamentale ale spiritualitatii romanesti, balada Miorita, fantana din zona Baneasa a fost inaugurata in 1936, in cadrul unei sarbatoriri a orasului.

 

 

fantana miorita bucuresti 

 

 

Intr-o forma atipica pentru o fantana traditionala, - elipsa, fantana a fost realizata din granit de Dobrogea dupa planurile arhitectului Octav Doicescu (caruia ii mai datoram, printre altele, cladirea Operei, dar si Fantana Zodiac din Parcul Carol).

 

Pe ambele parti ale fantanii estre reprezentata, in mozaic alb-negru, povestea celei mai celebre oi de pe meleagurile autohtone, purtand semnatura Militei Petrascu si a artistului plastic Niculescu Mogos Gheorghe. Fantana de la Sosea este fara indoiala cea mai spectaculoasa din Bucuresti si a fost restaurata in 2005. Putini stiu insa ca planul initial al mozaicului a fost foarte greu de recuperat. Se ascundea in arhivele Muzeului National de Istorie.

 

Ce alte fantani din Bucuresti vi se par relevante, istoric si estetic? 

Distribuie