• Share

Retro Bucuresti: Mahalaua Mantuleasa

Retro Bucuresti: Mahalaua Mantuleasa

 

Mahalaua si strada Mantuleasa apartin acelei categorii de locuri ale orasului care vor trai vesnic gratie transformarii lor in personaje ale scrierilor lui Mircea Eliade.

 

Una dintre mahalalele simbolice in jurul careia se contureaza Bucurestiul, Mantuleasa apare pe finalul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea, alaturi de alte mahalale care se dezvolta de-a lungul Podului Targului de Afara.



mantuleasa bucuresti eliade arcen 

 

Populata in principal de negustori si targoveti, prima mentiune a ulitei Mantuleasa este pe la 1707. Ceva mai tarziu apar mentiuni legate de aparitia bisericii Sfinţilor Îngeri Mihail si Gavril - Mantuleasa.

 

Pe locul acesteia se afla pare-se o mare gradina, in fundul careia se inalta casa boiereasca a familiei Manta – unde locuia batrana vaduva Mantuleasa, sotia lui Matei Manta, impreuna cu fiica sa Maria, la randul sau vaduva.

  

Dupa o viata de fast si petrecere, Mantuleasa se hotaraste sa ctitoreasca o biserica, insa finalizarea ei va avea loc dupa moartea acesteia in jur de 1732.

 

La sfarsitul secolului al XVIII-lea, mahalaua avea 28 de case. Conform unui plan de sistematizare din perioada comunista, mahalaua urma sa fie eradicata in 1990.

 

Salvata astfel de la disparitie, strada Mantuleasa are un numar de 12 cladiri considerate monument istoric, inclusiv biserica cu acelasi nume.

 

Mult mai multe sunt povestile mahalalei, multe dintre ele fiind surprinse de universul fantastic al nuvelelor lui Eliade. Un traseul cultural pitetonal prin fosta mahala Mantuleasa dar si prin zonele din jur a fost organizat anul trecut cu mare succes de catre ARCEN.

 

Si abia asteptam primavara pentru a relua plimbarile intr-un Bucuresti plin de magia lucrurilor bune si frumoase pe care ni le-a lasat trecutul.

Distribuie