• Share

Retro Bucuresti: Romantism de secol XIX

Retro Bucuresti: Romantism de secol XIX

 

Cand vorbim de orasul din alte vremuri, ne inconjuram intr-o aura cumva romantica specifica trecutului. Si, indiferent daca ieseau sau nu de Dragobete, bucurestenii de-atunci par sa fi fost ceva mai romantici decat noi. Orasul Meu te invita sa vezi pe unde se intamplau intalnirile indragostitilor din vremuri de mult apuse:bucuresti secol XIX romantism


Romantice erau pe-atunci plimbarile. O plimbare la Sosea (Soseaua Kiseleff, de la capatul Podului Mogosoaiei - Piata Victoriei - pana la Arcul de Triumf), era in voga. Iar cuplurile se puteau odihni si privi in ochi la o cafea, prin vreo carciumioara.

A doua artera preferata de promenada era Calea Victoriei, asortata cu o prajitura la Capsa sau un film, la doi pasi, pe Bulevardul Elisabeta.


Si tot pe Calea Vctoriei, se aflau, spre exemplu, cele mai frecventate cafenele si gradini ale secolului al XIX-lea, ambele aflate in apropierea Teatrului National (Novotelul de astazi). La cea a lui Fialkowski, mergeau oamenii de litere, actorii dar si alte vedete ale vremurilor.

 

Cea de-a doua, Terasa Oteteleseanu, aflata pe actualul loc al Palatului Telefoanelor era locul in care intrai anonim si ieseai consacrat.


Aici se mergea la spectacole de teatru si jazz si tot aici fetele isi faceau “debutul” in societate.


Si tot pe la jumatatea secolului al XIX-lea, romantic era sa mergi la cofetarie. In oras existau nu mai putin de 15 cofetarii. Iar verile, de-a lungul Caii Victoriei, se scoteau scaune in plina strada si se manca inghetata.

Cat despre muzica care-i facea sa vibreze, ei bine, unul dintre cei mai populari cantareti de la inceputul secolului trecut era Zavaidoc.

 


Distribuie