• Share

Agenda de Festival: 5 motive pentru care trebuie sa mergem la TIFF 13 (30 mai - 8 iunie)

Agenda de Festival: 5 motive pentru care trebuie sa mergem la TIFF 13 (30 mai - 8 iunie)

 

S-a incheiat Cannes-ul, sa inceapa TIFF-ul. Pentru ca, pana cand vom avea un festival la malul Marii Negre, Croazeta noastra ramane Clujul, iar Festivalul Internaţional de Film Transilvania, unul dintre cele mai de traditie de la noi. Au trecut deja 12 ani de la prima editie a TIFF-ului, iar daca va spunem ca in 2013 au fost peste 400 de proiectii plus multe alte evenimente, veti fi macar curiosi sa descoperiti ce bunatati cinematografice ne propune anul acesta Clujul intre 30 mai si 8 iunie.

 

 

TIFF 2014 

 

 

1. Pentru ca suntem inca sub vraja editiei recent incheiate a Festivalului de la Cannes, unde Radu Jude si al sau scurt-metraj Trece si prin perete, au obtinut o mentiune in cadrul sectiunii Quinzaine des Realisateurs, va spunem ca la TIFF veti putea vedea, in premiera, unul dintre filmele prezente anul acesta la Cannes in competitie, Saint Laurent, in regia lui Bertrand Bonello care l-a ales pe Gaspard Ulliel sa interpreteze rolul faimosului designer.

 

2. Din seria filmelor pe care chiar nu e cazul sa le ratati la TIFF, am ales asa: filmul de deschidere, Philomena, lui Stephen Frears cu Judi Dench in rolul principal; castigatorul Ursului de Aur de anul acesta de la Berlin, Black Coal, Thin Ice, al lui Diao Yinan. Ar mai fi apoi, pentru romantici, Spuma zilelor, r. Michel Gondry, ecranizarea romanului lui Boris Vian, dar si Ida, r. Pawel Pawlikowski (Premiul FIPRESCI la Toronto). Evident, trebuie sa mentionam si filmul care va inchide festivalul, pe 8 mai: Boyhood, Richard Linklater. Programul complet: aici. Un bilet cumparat in ziua proiectiei costa 12 lei.

 

 tiff 2014

 

 

3. In afara de cele 12 filme din competitie, veti putea vedea la Cinema Arta, Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Piata Unirii si alte cateva locatii o gramada de filme mai vechi sau mai noi, inclusiv romanesti, iar sectiunile au nume dintre cele mai apetisante: Supernova, Umbre, Fara Limita, Ce se intampla, Documentarule?, Ochi pentru ochi, Suspecti de serviciu etc. Invitatul special al editiei este regizorul francez Nicolas Phillibert, va exista un focus Irlanda, iar premiul de Excelenta si premiul pentru intreaga cariera il vor primi Florin Zamfirescu si, respectiv, Debra Winger.

 

4. Dar ce-ar mai fi de facut la TIFF? In afara de a (re)descoperi Clujul, care face o concurenta serioasa capitalei pe partea de evenimente si viata culturala, mai puteti da join unor concerte si petreceri interesante. Ar fi, deci, concertul tribut adus Mariei Tanase de Balanescu Quartet, cel mai nou loc al festivalului, Depozitul de filme, concertul de jazz sustinut de Teodora Enache & Band si multe altele.

 

5. Pentru cei care nu vor ajunge anul acesta la Cluj, vesti bune - intre 10 si 19 iunie, peste 50 de filme filme prezente la TIFF-ul din acest an vor ajunge si la Bucuresti. Le veti putea vedea la Studio, Elvira Popescu si J'ai Bistrot.

Distribuie