• Share

Agenda de festival: Cannes 2014 - 10 filme pe care abia asteptam sa le vedem

Agenda de festival: Cannes 2014 - 10 filme pe care abia asteptam sa le vedem

 

In asteptarea celui mai chic festival de film european, Cannes 2014 (14 - 25 mai), am tras cu ochiul la filmele din competitie si din afara acesteia si am schitat o lista a productiilor pe care abia asteptam sa le vedem. Se anunta o competitie cu adevarat spumoasa, o batalie intre regizori consacrati si tineri inca dornici de afirmare. Am putea spune ca vom avea parte de un Cannes creme de la creme si nici nu putea fi altfel, avand in vedere ca imaginea-simbol a editiei din acest an este Marcello Mastroianni, intr-o viziune artistica si grafica semnata Herve Chigioni si Gilles Frappiera.

 

 

marcello mastroiani cannes 2014

 

 

Filme in competitie

 

Parca niciodata nu a stralucit asa tare lista filmelor care se bat in acest an pentru Palme D'Or. Asta si pentru ca e plina de cineasti de prestigiu si de cele mai noi viziuni ale lor.

 

1. Adieu au Langage (Goodbye to Language), r. Jean-Luc Godard: Godard goes 3D! Prezenta noului film al unuia dintre regizorii cult ai Nouvelle Vague-ului frantuzesc este, fara doar si poate, cea mai mare surpriza din festival. Nu stim daca va fi cantecul de lebada al lui Godard, dar stim ca este povestea unui barbat si a sotiei sale, care nu mai vorbesc aceeasi limba.

 

2. Deux Jours, One Night, r. Jean-Pierre and Luc Dardenne: Fratii Dardenne au mizat pe sarmul lui Marion Cotillard in noul lor film. Sa vedem cat de convins va fi si juriul din acest an, prezidat de Jane Campion, singura femeie regizor care a castigat vreodata Palme D'Or-ul, in 1993, pentru filmul The Piano.

 

3. Leviafan, r. Andrey Zvyagintsev: Rusul Andrey Zvyagintsev este deja un obisnuit al marilor competitii (a castigat Leul de Aur la Venetia in 2003, cu filmul The Return). Spera sa cucereasca si Cannes-ul cu o drama care se invarte in jurul unui mecanic si a unui primar corupt.

 

4. Maps to the Stars, r. David Cronenberg: Hollywood-ul si industria cinematografica sunt puse sub lupa de David Cronenberg intr-o distributie mai mult decat interesanta: Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson, Olivia Williams etc.

 

5. Jimmy's Hall, r. Ken Loach: Regizorul britanic este pentru a 12-a oara prezent in competitia de pe Croazeta. De data aceasta va incerca sa convinga juriul cu povestea lui James Gralton, un activist comunist irlandez, inspirata din fapte reale. In 2006, Loach castiga Palme D'Or-ul cu filmul The Wind That Shakes the Barley.

 

 

In afara competitiei & alte sectiuni

 

Cinematograful romanesc e reprezentat in acest an la Cannes de doua scurtmetraje semnate Radu Jude si Letitia Rosculet.

 

1. Grace of Monaco, r. Olivier Dahan: Suntem curiosi in legatura cu performanta lui Nicole KIdman in rolul adulatei Grace de Monaco, dar si de viziunea lui Olivier Dahan pe taramul alunecos al biopic-urilor. Pelicula va deschide en fanfare festivalul.

 

2. Lost River, r. Ryan Gosling: Ce-i drept, Ryan Gosling nu inceteaza sa ne surprinda, iar daca a ajuns in postura de regizor debutant in sectiunea Un Certain Regard de la Cannes, chiar promite. Si nici nu apare in film, care povesteste drama unei mame singure.

 

3. The Salt of the Earth, r. Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado: Toata lumea se astepta ca Wim Wenders sa fie prezent in competitie cu asteptata sa produuctie Every Thing Will Be Fine, un tribut in 3D adus Venetiei, in care apar James Franco si Charlotte Gainsbourg. Dar va trebui sa ne multumim momentan cu documentarul The Salt of the Earth, prezent in sectiunea Un Certain Regard.

 

4. Trece şi prin perete, Radu Jude: Radu Jude se intoarce la Cannes cu scurtmetrajul Trece si prin perete, selectionat in cadrul sectiunii Quinzanne des Realisateurs. Scenariul, semnat tot de regizor, este o adaptare dupa Cehov, iar printre protagonisti se numara Sofia Nicolaescu, fetita din filmul care i-a adus lui Radu Jude multe premii si apreciere: Toata lumea din familia noastra.

 

5. L1-L5, r. Letitia Rosculet: Cea de-a doua prezenta romaneasca la Cannes este, anul acesta, scurtmetrajul Letitiei Rosculet, inspirat chiar din viata acesteia. In film, Ana Ularu ne prezinta 60 de zile din viata unei femei a carei viata se schimba dupa un accident de masina. Scurmetrajul se afla in sectiunea Short Film Corner, in afara competitiei.

 

Click pe foto pentru marire

cannes 2014 cannes 2014
cannes 2014 cannes 2014

Foto: 1. Deux Jours, One Night; 2. Leviafan; 3. Maps to the Stars; 4. Jimmy's Hall

Distribuie