• Share

Anim'est 2013 se apropie de final: cum a fost pana acum si ce urmeaza in ultimul weekend dedicat animatiei

Anim'est 2013 se apropie de final: cum a fost pana acum si ce urmeaza in ultimul weekend dedicat animatiei

 

Festivalul International de Film de Animatie, pe numele lui popular Anim'est, a dat vinerea trecuta startul la un adevărat tur de forţă de diversitate, selecţia animaţiilor fiind pe placul tuturor: de la comedii facile la semi-documentare serioase, pelicule comerciale, cele mai proaspete apariţii pe piaţă, urmate de momente speciale dedicate regizorilor şi programe 17+.

 

 

anim'est 2013

 

 

Prima zi a festivalului a debutat cu producţia umoristică Ernest & Celestine, ceea ce a demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, faptul că Anim'est nu se ia defel în serios. Comedia prezintă în paralel, prin intermediul celor doua personaje, lumea urşilor şi a şoarecilor, o alaturare halucinant de haioasa. Totuşi, în încheierea programului de vineri, semi-documentarul Approved for adoption, o poveste despre de valul mare de adopţii ale copiilor asiatici în Belgia anilor '70, a mai alungat din zambete.

 

Spiritul neserios al selecţiei s-a păstrat şi pe parcursul celei de-a doua zi, astfel că sambata a inceput cu pelicule dedicate mai mult copiilor si a continuat cu productia The congress (2013), realizată în nu mai puţin de şase ţări, unul dintre lungmetrajele vedetă ale festivalului. Prezentat în premieră la Cannes, în luna mai a acestui an, pelicula prezintă într-o manieră SF un posibil scenariu al viitorului - cum super actorii pot fi conservaţi pentru totdeana - transformaţi în avataruri pentru ca imaginea lor să fie folosită ulterior în filme.

 

Cea mai aşteptată parte a celei de-a doua zile, The night of the trashbin treasures, a ţinut sala de la Patria plină până la orele 02:00 ale dimineţii. Animaţiile ciudate, malefice, perverse sau nepotrivite au fost apreciate din plin de fanii genului. Gazda ineditului program a fost Michael Helmerhorst, "VJ-ul" fiind asaltat cu impresii de fanii animaţiei româneşti, imediat după încheierea spectacolului.

 

 

anim'est 2013 festival

 

 

Saptamana a continuat cu diversele competitii din cadrul festivalului: in cifre, 1040 de animații din 65 de ţări au fost înscrise anul acesta în competiţiile internaţionale de lungmetraj, scurtmetraj și studențesc. Pe langa acestea, unul dintre cele mai gustate programe l-a reprezentat Think Oscar! - o selectie de scurtmetraje care au trecut pe la multravnitele premii americane de film.

 

Procesul selecţiei de scurtmetraje la Oscar, după Ron Diamond

 

Sutele de scurtmetraje care sunt înscrise la Oscar sunt vizionate de o parte de juraţii concursului de film, după care o primă listă "scurtă" de filme ajunge la 1000 de juraţi din structurile Academiei Americane de film. "Oamenii aceia cu serviete şi costume, agenţii cinefili pe care îi vedeţi în filme chiar există", spune amuzat Diamond, cel care a facut selectia prezentata in cadrul Anim'est.

 

Datorită acestui număr mare de animaţii, regizori şi juraţi, nimeni nu cunoaşte de fapt pe nimeni, din industrie, pentru că nu poţi reţine atâtea persoane, mai spune acesta. Iar în 2013 maşinăria de selecţie a fost chiar de 6 ori mai mare, îi asigură acesta pe cei prezenţi în sala de la Studio la proiectiile din cadrul Think Oscar.

 

Printre scurtmetrajele prezentate pe ecranele cinematografelor se numara The Longest Daycare, cu Maggie Simpson în rolul principal - încercând să salveze fluturii dintr-un centru pentru îngrijirea copiiilor - destul de condesat şi amuzant. Despre acelaşi lucru vorbesc şi realizatorii animaţiei câştigătoare la Oscar de anul acesta, Flying Books of Mr Morris Lessmore: "Trebuie să pui realitate în cele 25 de frame-uri. Fill it up!", spun William Joyce şi Brandon Oldenburg.

 

 

animest 2013 festival animatie

 

 

Ce urmeaza

 

Al doilea si ultimul weekend de Anim'est aduce in prim plan atat masterclass-uri marca Ron Diamond, PIXAR si Michel Ocelot, cat si proiectii ale unor animatii celebre. Insa cel mai gustat program, an de an, il reprezinta Creepy Animation Night (vineri de la 23:00, Cinema Patria) - la aceasta editie, pe langa selectia de animatii infricosatoare, publicul va avea parte si de un concert experimental al celor de la Environements.

 

Sambata la lasarea serii se vor decerna premiile Anim'est din acest an in cadrul Galei de inchidere, iar apoi se sarbatoreste, cu mic cu mare, in Panic! la Petrecerea de inchidere. Duminica toti amatorii de animatie vor putea revedea cele mai bune productii prezente in festival - de la ora 18:30 la Cinema Patria, iar de la ora 20:30 va fi proiectat filmul castigator al trofeului Cel mai bun lung-metraj.

 

Un Anim'est complex, care a transformat Bucurestiul intr-o adevarat podium pe care s-au perindat animatii de tot soiul: amuzante, triste, ironice, scurte, lungi, noi, vechi, premiate, criticate - satisfacand astfel si cele mai exigente gusturi intr-ale animatiei.

 

Mai multe fotografii din cadrul Anim'est gasiti pe pagina de Facebook a Orasul Meu, aici si aici.

 

Foto: Cristina Caloian

Distribuie