• Share

Castelul Bran gazduieste in aceasta perioada o expozitie de jucarii foarte rare. Ce puteti admira

Castelul Bran gazduieste in aceasta perioada o expozitie de jucarii foarte rare. Ce puteti admira

 

Castelul Bran este in aceasta perioada gazda unei expozitii istorice, cu jucarii vechi chiar si de peste un secol. Puteti vedea caluti din lemn, machete de masini, elemente de mobila pentru camera copilului si chiar si o tricicleta pe care a folosit-o regele Mihai in copilarie.

 

 

castelul bran mobila copii

 

 

Un colectionar din Brasov a decis sa-si puna la dispozitia publicului piesele extrem de valoroase, pe care le-a strans de-a lungul anilor. Unele dintre jucarii sunt extrem de rare, iar altele inca functioneaza, desi au in spate decenii intregi. Marian Spatariu se autointituleaza un copil batran, lucru care de-a lungul anilor l-a facut sa bata targurile, magazinele de antichitati, talciocurile, pentru a-si imbogati permanent colectia cu jucarii si piese de mobila pentru camera copilului.

 

El a expus acum 40 de piese, multe dintre ele mai vechi de 100 de ani. Printre acestea, papusi, ursuleti de plus, jucarii din lemn, machete de masinute, trenulete, un carucior pentru gemeni si chiar elemente de mobila pentru camera copilului. Piesele de greutate din colectia sa sunt Micul Scripcar - fabricat in Austria in urma cu 130 de ani si o tricicleta pe care regele Mihai a folosit-o in copilarie.

 

"Vizitatorii Castelului Bran au ocazia ca pana la sfarsitul lunii aprilie sa admire o serie de jucarii vechi, adevarate bijuterii ale genului, care ne arunca in timp, la inceputul anilor 1900. Proprietarii acestora, Ramona și Marian Spatariu, colectioneaza jucării vechi inca din copilarie, majoritatea dintre ele provenind din zona Brasovului sau din sudul tarii. Cea mai veche jucarie expusa la Castelul Bran este o figurină care are mai bine de o sută de ani si reprezinta un copil care canta la vioara. Trasa cu o cheita, jucaria incepe sa se miste imitand miscarile violonistului, uimind prin faptul ca, desi a fost fabricata in jurul anului 1880, inca mai functioneaza", se precizează intr-un comunicat de presa emis de administratia Castelului Bran, citat de Agerpres.

 

Pe langa jucarii, vizitatorii pot admira si alte elemente care au legatura cu copilaria, precum o olita din perioada interbelica, elemente de mobila pentru camera copilului, un carucior pentru gemeni sau scaune pentru copii. Piesele nu sunt insa de vanzare. Jucariile prezinta mult interes pentru cei care viziteaza castelul Bran in aceasta perioada. Pentru cei care au drum prin zona, expozitia este deschisa pana la sfarsitul lunii aprilie si nu este nevoie de achizitionarea unui bilet suplimentar. Pretul tichetelor de intrare in Castelul Bran sunt de 35 de lei pentru adulti, 25 de lei pentru seniori, 20 de lei pentru studenti si 7 lei pentru copii.

Distribuie