• Share

Clujul pune la dispozitie un sistem de bike sharing

Clujul pune la dispozitie un sistem de bike sharing

 

Saptamana aceasta, Clujul a dat drumul unei retele de bike sharing, de unde pot fi inchiriate 540 de biciclete, ca o alternativa sau o completare la mijloacele de transport in comun. Cele 42 de statii de inchiriere sunt dispersate prin oras, putand fi inchiriate de cei care isi doresc sa polueze mai putin orasul si considera ca bicicleta este o modalitate mai placuta de deplasare prin oras, uneori chiar si mai rapida.

 

 

cluj bike sharing biciclete

 

 

Pentru inceput, vor fi date in folosinta 470 de biciclete, in 50 de statii de inchiriere impartite astfel: 42 in Cluj-Napoca, 4 in comuna Floresti si 3 in comuna Apahida. Functionalitatea celor 42 de statii de inchirere din Cluj este redusa la 29 in prima faza, in urmatoarea perioada punandu-se la dispozitia utilizatorilor si celelalte statii de inchiriere, precum si restul de 70 de biciclete. Inscrierea in acest program se va face pe baza de card, eliberat de Centrul de Ingormare pentru Cetateni sau primariile de cartier, prezentand cartea de identitate.

 

Clujenii vor avea ocazia sa se plimbe gratis pentru prima ora, dupa care vor trebui sa scoata din buzunar 2 lei/ora. In afara de punerea la dispozitie a centrelor de inchiriere si a bicicletelor, proiectul a cuprins si amenajarea mai multor kilometri de piste pentru biciclete - 13,95 kilometri de piste dedicate si 30 kilometri de traseu la comun cu autovehiculele in Cluj-Napoca, 2,03 kilometri de piste dedicate si 3,65 kilometri de traseu la comun in Apahida si 0,78 kilometri de piste dedicate si 4,3 kilometri de traseu la comun in Floresti.

 

Intervalul orar in care pot fi inchiriate biciclete este cuprins intre 06:00 si 24:00, utilizatorii trebuind sa returneze bicicleta in maxim 12 ore de la inchiriere, astfel vor fi sanctionati cu 100 lei, iar cardul suspendat pe o perioada de 30 zile. In perioada 1 decembrie - 1 martie, sistemul de bike sharing va lua o scurta pauza, deoarece va fi efectuata revizia parcului de biciclete. Pana atunci, speram ca locuitorii din Cluj sa se bucure de aceasta initiativa, iar alte orase sa-i preia exemplul.

Distribuie