• Share

Cum se sarbatorea 23 august inainte si ce facem acum in oras

Cum se sarbatorea 23 august inainte si ce facem acum in oras

 

Inainte de 1989, 23 august era sarbatoarea nationala a Romaniei, ramanand in memoria romanilor drept cea mai mare sarbatoare comunista, a carei parada are ecouri pana in prezent. Inainte de revolutie, ziua de 23 august era dedicata cuplului dictatorial, Nicolae si Elena Ceausescu, prin demonstratii organizate pe stadioane, la care lumea era obligata sa participe.

 

 

23 august parada romania

 

 

Pana in anul 1953, anul in care a murit Stalin, ziua de 23 august era dedicata eliberarii tarii de catre armata sovietica, devenind ulterior ziua eliberarii in care Romania a scapat de sub jugul fascist. In anul 1956, Nicolae Ceausescu a aparut la prima demonstratie de 23 august, in tribuna oficiala, impreuna cu sefii Partidului Muncitoresc Roman. Din acel an, pana in 1989, conducatorul Romaniei a fost nelipsit de la aceste demonstratii. Paradele erau desfasurate initial pe traseul Piata Victoriei - Piata Aviatorilor, fiind mutate ulterior, in anii '80, pe Stadionul 23 august.

 

Pentru multi, petrecerea incepea dupa ce se terminau demonstratiile si parada, la una dintre multele tonete cu Pepsi, mici si eugenii. In prezent, aceasta zi este rar amintita in calendarul romanilor. Unele cluburi din capitala organizeaza petreceri cu ocazia zilei de 23 august, insa putem oricand sa iesim chiar la un picnic in parc, iar din cosul nostru sa fie nelipsite eugeniile si o sticla de Pepsi, pentru o experienta completa.

 

 

Communist Party - 23 august

 

In amintirea vremurilor comuniste, cei de la La un ceai vor scoate mileurile si pestele de sticla de la naftalina, alaturi de hiturile muzicale de alta data, pentru o petrecere languroasa ca la carte. Suportul pentru partid, pentru aceasta seara, este de 20 de lei per tovaras, petrecerea incepand de la ora 20:00.

 

 

In afara de petrecerea tematica din capitala, putem sa ne bucuram de temperaturile ridicate ale acestei perioade si la mare sau la munte, la un gratar pregatit pe muzica populara si hiturile Epocii de Aur. Avand in vedere ca inca suntem in sezon, va recomandam cateva locuri in care puteti merge cu cortul si sarbatori ziua de 23 august, nefiind nevoie sa scoateti prea multi bani din buzunar: Camping in vara 2015 pe litoral sau la munte. In acest fel, ne putem intoarce luni la birou cu forte proaspete, dupa un weekend relaxant petrecut in tara. 

 

 

Distribuie