• Share

EuroBasket 2017 vine in sfarsit in Romania

EuroBasket 2017 vine in sfarsit in Romania
Foto: Echipa nationala de baschet masculin a Romaniei

Urmareai an de an EuroBasket cu speranta negraita ca odata vei vedea competitia si-n Romania? Uite ca 2016 vine cu vesti bune pentru Nationala de Baschet si suporterul din tine. Federatia Internationala de Baschet organizeaza Campionatul European de baschet masculin EuroBasket 2017, iar una dintre grupe se joaca in Cluj, la Sala Polivalenta. Yaaaay! Celelalte tari gazde sunt Israel, Finlanda si Turcia.

Orasul Meu a vorbit cu Horia Paun, Presedintele Federatiei Romane de Baschet, despre ce vei vedea intre 31 august - 17 septembrie 2017 in Cluj si cum de baietii nostri n-au mai participat la un astfel de eveniment de aproape 30 de ani. Enjoy:

Orasul Meu: Ce inseamna organizarea FIBA EUROBASKET 2017 pentru Romania?

Horia Paun: FIBA EuroBasket 2017 este a doua cea mai importanta competitie sportiva intre tari la nivel european, dupa Campionatul European de fotbal, lucru care se reflecta in cifrele ultimului EuroBasket, desfasurat in 2015 in Franta, Germania, Letonia si Croatia:

  • 711,131 de spectatori prezenti;
  • 161 de teritorii din intreaga lume au transmis live evenimentul;
  • 16,1 milioane de vizite pe site-ul oficial al evenimentului;
  • 500 de acreditari media;
  • 000 de spectatori prezenti la finala Eurobasket 2015.

Ca sa raspund succint la intrebarea dumneavoastra, pentru Romania EuroBasket 2017 inseamna o mare oportunitate, o mare raspundere, precum si o recunoastere a capacitatii noastre organizatorice.

EuroBasket 2017 va fi cel mai mare eveniment sportiv organizat pana acum in Romania. Si de asemenea, va fi pentru prima data in ultimii 30 de ani cand Nationala de baschet va juca din nou la aceasta competitie.

O.M.: La ce trebuie sa ne asteptam?

H.P.: Ne asteptam la un oras in sarbatoare, care pentru 10 zile va fi alaturi de celelalte orase organizatoare - Tel Aviv, Helsinki si Istanbul, la o capitala a sportului european, un oras-ambasador al Romaniei, ce va promova respectul, civilizatia si fair play-ul. Totodata, suporterii locali, si nu numai, se vor bucura de prezenta unor echipe de top din baschetul European, iar orasul Cluj-Napoca va fi asaltat cu siguranta de mii de turisti ce vor veni din alte tari pentru a sustine echipele favorite. Cred ca titulatura campaniei demarate de FRB pentru vanzarea biletelor la acest eveniment impresionant reuseste sa concluzioneze la ce sa ne asteptam: “Vin Gigantii!”.

O.M.: De ce acum si de ce la Cluj si nu in Capitala?

H.P.: Competitia va avea loc la Cluj-Napoca pentru ca am beneficiat de existenta noii Sali Polivalente, singura sala din tara noastra care poate gazdui o competitie continentala majora. Conform criteriilor FIBA de acordare a dreptului de organizare a EuroBasket, conditia primara a fost existenta unei sali cu o capacitate de 10.000 locuri.  Chiar daca in acest moment Sala Polivalenta are o capacitate de 7.500 de locuri, la ora evenimentului, cu sprijinul nemijlocit al municipalitatii Cluj-Napoca, arena va avea o capacitate de 10.000 de locuri. 

O.M.: Ce echipe ar forma grupa de vis impreuna cu Romania?

H.P.: La acest nivel, este foarte greu sa vorbesti despre o grupa de vis. In ultima vreme, in baschetul european s-a consemnat o echilibrare a valorilor, echipele de top, precum Lituania, Rusia, Serbia, Spania, Italia sau Grecia, fiind de multe ori puse in dificultate de nationale fara o traditie prea mare, cum ar fi cazul Islandei. Indiferent de componenta grupei, sunt convins ca vom avea parte de un spectacol baschetbalistic veritabil si am convingerea ca nationala Romaniei va realiza o figura frumoasa in compania “granzilor”. Pentru public si frumusetea jocului ne-am dori o grupa in care sa avem printre adversare campioana europeana Spania sau vicecampioana mondiala Serbia, ambele fiind si medaliate la JO2016. Ne-am dori sa jucam si impotriva unor echipe din tarile invecinate, precum Ucraina sau Ungaria. Dar vom vedea abia pe 22 noiembrie ce surprize ne va oferi tragerea la sorti de la Istanbul.

Foto: Echipa nationala de baschet masculin a Romaniei

O.M.: Reuseste una din echipe sa se detaseze de liderii europeni Spania-Lituania-Franta-Serbia?

H.P.: Asa cum spuneam, de multe ori in baschetul european s-a adeverit un vechi proverb si “buturuga mica a rasturnat carul mare”, dar asta s-a intamplat in faza grupelor. Sunt convins ca si la Eurobasket 2017 vom avea parte de aceste surprize. Aceasta este frumusetea sportului in general si a baschetului in special. Nu cred, insa, ca vom asista la o rasturnare majora a fortelor si sunt convins ca pentru coroana europeana se vor lupta aceleasi echipe de top, precum Franta, Spania, Lituania sau Serbia. Personal, mai cred ca nu trebuie sa omitem nici sansele nationalei Turciei, care va beneficia si de sprijinul urias al suporterilor in fazele finale.

O.M.:  Care este situatia lotului national in prezent? Cum se pregatesc baietii pentru turneu?

H.P.: Anul acesta, nationala noastra a beneficiat de un program foarte incarcat, chiar daca nu a evoluat in calificarile pentru Eurobasket 2017. “Vulturii” au avut o vara fierbinte, cu 18 meciuri amicale, nationala participand la mai multe turnee internationale prin China, Brazilia si Romania, unde a intalnit echipe puternice. Antrenorul principal Marcel Tenter, impreuna cu staff-ul sau, au creionat un program de pregatire pentru perioada urmatoare si sunt convins ca la ora debutului competitiei europene vom fi pregatiti sa ne masuram fortele cu marile puteri baschetbalistice ale Batranului Continent. Toti sportivii romani sunt monitorizati in aceasta perioada, cand se afla la echipele lor si evolueaza in competitiile intercluburi, si sper sa nu intervina in actualul sezon vreo accidentare a unui jucator important. Este nevoie ca la ora convocarii la nationala in 2017 toti tricolorii sa fie in forma si fara probleme medicale…

O.M.: Sunt suporteri de baschet la noi?

H.P.: Chiar daca par subiectiv, pot afirma fara sa gresesc ca baschetul este un sport foarte iubit in Romania. O demonstreaza salile arhipline in care se disputa meciurile din Liga Nationala de Baschet Masculin, iar publicul din Cluj, Sibiu, Oradea, Tg. Mures, Craiova, Bucuresti, Timisoara si din multe alte orase este avid de baschet. Atunci cand vine vorba de nationala Romaniei, salile din tara devin neincapatoare. De altfel, in actuala campanie de calificare a nationalei noastre feminine, la Cluj, s-a stabilit si un record de spectatori la un meci de baschet feminin – au asistat 6.817 spectatori la partida cu Turcia, iar atmosfera din sala a fost una de vis. Cred ca asta spune totul despre suporterii de la noi!  

O.M.: Credeti ca evenimentul va atrage atentia asupra baschetului de la fotbal?

H.P.: Chiar daca pare o lupta inegala, deoarece fotbalul este de multa vreme ca un fenomen social si nu se poate compara cu alte sporturi, cred ca EuroBasket 2017 va atrage, intr-adevar, atentia asupra baschetului. Cel putin noi ne-o dorim din plin. Vor fi zece zile in care, in Cluj-Napoca si, de ce nu, in intreaga tara, se va vorbi despre cel mai important eveniment sportiv organizat vreodata in Romania – EuroBasket 2017.

Foto: Echipa nationala de baschet masculin a Romaniei

S-au vandut deja primele bilete, iar preturile nu scad, asa c-ai face bine sa te grabesti. Le poti cumpara de pe MyTicket, BLT sau Eventim. Sunt doua tipuri de tichete pentru fiecare categorie: Categoria I Tournament pass - 1050 Lei si Follow my team 600 Lei, Categoria II Tournament pass - 790 Lei si Follow my team - 450 Lei, Categoria III Tournament pass - 525 Lei si Follow my team - 300 Lei, Categoria IV Tournament pass - 265 Lei si Follow my team - 150 Lei, preturi valabile pana pe 22 noiembrie cand se vor afla grupele.

Distribuie