• Share

Festivalul Filmului Evreiesc, o a doua editie cu peste 50 de filme in program

Festivalul Filmului Evreiesc, o a doua editie cu peste 50 de filme in program

 

Vineri, 20 aprilie, a avut loc avanpremiera celei de-a doua editii a Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti. Evenimentul a debutat cu proiectia filmului documentar The Rescuers – un preambul al editiei de anul acesta a Festivalului – in prezenţa regizorului Michael King si producatoarei Joyce Mandell, aflati in Romania cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti.

 

 

 

the rescuers michael king festivalul filmului evreiesc

The Rescuers - Michael King

 

 

The Rescuers, cea mai recenta productie a cineastului american laureat al premiului Emmy, Michael King, spune povestea a 13 diplomati care, punandu-si propria existenta in pericol, au salvat vietile catorva zeci de mii de evrei, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Filmul urmareste calatoria lui Stephanie Nyombayire, o tanara din Rwanda care lupta impotriva genocidului, si istoricul Sir Martin Gilbert, porniti in Europa pe urmele salvatorilor evreilor.

 

Cei doi documenteaza faptele eroice ale bravilor diplomati in speranta aflarii motivului care i-a determinat sa actioneze astfel. Sa fie bunatate?, se intreaba protagonistii lui Michael King, in speranta ca acest comportament va fi luat drept exemplu de urmat pentru cei responsabili cu pacea mondiala. Documentarul reuseste sa te sensibilizeze si mai mult cu privire la drama evreilor persecutati si a salvatorilor acestora datorita muzicii grave si efectelor de slow-motion folosite de regizor, maestru al emotiei.

 

 

 

program festivalul filmului evreiesc 2012 andrei wajda

Korkzac - Andrzej Wajda

 

 

Documentarul reprezinta o introducere de marca in lumea evreilor, subiectul principal al Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti, tematica care va fi abordata intr-o selectie de peste 50 de filme, majoritatea in premiera in Romania. Acestea vor fi proiectate in perioada 27 aprilie - 3 mai, la Cinema Studio si Muzeul National al Taranului Roman. Programul de anul acesta include mai multe sectiuni: Panorama, Invitat permanent – Israel, Competitie (film documentar), Eveniment (sectiune dedicata Poloniei – tara invitata a acestei editii), Film document (proiectie in prezenta regizorului Andrei Calarasu) si Omagiu (sectiune dedicata cineastului Doru Segal).

 

Accesul la proiectii va fi liber, in limita locurilor disponibile, cu exceptia Galei (28 aprilie, Cinema Studio), unde accesul se va face pe baza de invitatie.

Distribuie