• Share

Initiative urbane pe care nu le dorim realizabile

Initiative urbane pe care nu le dorim realizabile

 

Se planuiesc tot felul de modelari ale Bucurestiului, de la cladiri la monumente, si depinde de noi toti in ce directie merg aceste schimbari. Din pacate, intiativele si proiectele ultimilor ani, nu numai ca par a face viitorul sa para sumbru, dar este posibil sa faca rau si unui trecut valoros estetic si arhitectonic care da identitate orasului.

 

palatul stirbei mall eden

 

Unul dintre aceste proiecte, care este acum la un pas de a fi demarat este aparitia unui mall si a unei cladiri de birouri chiar pe Calea Victoriei, in incinta Palatului Stirbei. In Gradina Eden, aceasta oaza de verdeata in care ne retragem deja de cateva veri pentru racoare, ar putea aparea o cladire de 7 etaje.

 

Daca proiectul care a primit deja unda verde de la Comisia de Urbanism a capitalei, de la Directia transporturi si de la Agentia pentru protectia mediului, chiar se va concretiza, Bucurestiul va inregistra un nou record, cel al orasului in care un palat de secol XIX, monument istoric, va avea un mall. Cei care locuiesc in zona si mai multe ONG-uri si-au exprimat deja nemultumirea.

 

O alta initiativa care a starnit valva in ultimele luni, la fel de fantasmagorica precum mall-ul de la Stirbei, este propunerea senatorului Sorin Iliesiu de a amplasa in Piata Universitatii o cruce luminoasa din otel inoxidabil, inalta de 20-25 de metri si prevazuta cu un sistem de iluminare pentru a onora lupta anticomunista.

 

Mai multe voci (autoritati si societatea civila) sustin ca aici ar fi mult mai potrivita amplasarea statuii lui Bratianu, exact asa cum se intampla la inceputul secolului XX.

Distribuie