• Share

Interviu in Orasul Meu: De la cutreieratul Carpatilor cu rucsacul in spate, Ivo Bystrican revine in Romania ca regizor in cadrul festivalului One World

Interviu in Orasul Meu: De la cutreieratul Carpatilor cu rucsacul in spate, Ivo Bystrican revine in Romania ca regizor in cadrul festivalului One World

 

Aflat in Bucuresti la invitatia One World Romania, Ivo Bystrican ne-a povestit despre filmele sale documentare, vizitele in Romania si planurile de viitor. L-am intalnit pe regizor la Cinema Studio, cu putin timp inaintea proiectiei sale din cadrul festivalului de film documentar.

 

Ivo Bystrican a urmat studii de Sociologie si Politica Sociala la Universitatea Masaryk din Brno si de Film Documentar la Academia de Film si Arte Interpretative din Praga. A lucrat ca redactor sef, critic de film, video-reporter, sociolog si analist. Scrie scenarii si realizeaza documentare pe teme sociale pentru postul de televiziune publica din Cehia, iar filmele sale au fost prezentate la festivaluri din intreaga lume, din Cehia pana in China. Si s-a indragostit de Romania cand, dupa liceu, i-a cutreierat muntii cu rucsacul in spate.

 

 

ivo bystrican one world 2014 

 

 

Orasul Meu: Multumesc mult pentru interviu si sper sa nu te retin mult. Stiu ca invitatii de obicei nu apuca sa vada multe filme din festival...

 

Ivo Bystrican: Da, asa e, nu prea am vazut filme, dar se compenseaza, pentru ca am cunoscut multi oameni grozavi.

 

 

OM: Pentru inceput as vrea sa vorbim despre Byeway, documentarul tau despre autostrada D8, care ar trebui sa uneasca Praga de granita cu Germania si a carei constructie este in prezent blocata. Cum ai ajuns sa fii interesat de subiect?

 

Ivo: A fost complet intamplator, iar interesul meu pentru subiect s-a schimbat pe parcurs. Initial am fost interesat de partea ecologica si de impactul pe care l-ar fi avut construirea autostrazii intr-o zona naturala unica in Europa, dar am sfarsit prin a urmari cum functioneaza societatea.

 

 

OM: Cat timp au durat filmarile?

 

Ivo: Am filmat pe parcursul a 6 ani, pentru ca am vrut sa surprindem evolutia lucrarilor. Ne intorceam periodic in zona sau cand aveau loc evenimente importante, cum a fost inaugurarea unui sector de autostrada. Dar zile efective de filmare au fost 40.

 

 

OM: In film ai cateva scene impresionante cu peisajul natural, filmate din aer, completate de muzica lui Wagner. Cum au fost realizate acestea? 

 

Ivo: Am folosit o drona, era cea mai ieftina varianta. E incredibil ce poti face acum cu echipament performant, dar destul de accesibil. Cat despre fundalul muzical, am avut ceva probleme la editare. Muzica lui Wagner e destul de monumentala si de multe ori nu gaseam pasajul potrivit pentru fiecare cadru. Eram in pericol de a deveni penibili, dar pana la final a fost totul in regula.

 

 

 ibo bystrican one world 2014

 

 

OM: Apropo de bani, ce buget ati avut?

 

Ivo: Am avut 20.000 de euro, care nu e o suma foarte mare pentru un film. A fost proiectul meu de licenta si am primit ajutor de la Centrul Ceh al Cinematografiei.

 

 

OM: Din experienta ta de pana acum e mai greu sa gasesti finantare pentru documentarele cu subiect social?

 

Ivo: E dificil in general sa gasesti bani pentru documentare. Dar nu cred ca natura subiectului face diferenta. E important sa-ti cunosti potentialele surse si sa stii sa-ti vinzi idea.

 

 

OM:  Lucrezi la ceva in prezent?

 

Ivo: Colaborez cu televiziunea nationala pentru trei proiecte mai scurte, dintre care unul e posibil sa fie filmat in Romania. Cat despre un viitor documentar, as vrea sa realizez ceva despre copiii nascuti prematur. Am vizitat deja o sectie de nou-nascuti, dar deocamdata am doar ideea, mai e mult pana sa fie finalizat.

 

 

OM: Pana acum ai indeplinit numeroase roluri: regizor, scenarist, producator, editor, redactor-sef, critic de film, sociolog si analist. Care dintre acestea iti place cel mai mult?

 

Ivo: Cu siguranta cel de regizor, imi aduce cea mai mare satisfactie, personala si profesionala. E meseria pe care o practic de ceva ani si pe care vreau sa o continui. Ca sociolog am lucrat in perioada cat studiam si cred ca exeperienta de acolo si pregatirea academica m-au influentat in abordarea subiectelor. Mereu am fost interesat sa surprind cum se schimba relatiile interumane dintr-o comunitate.

 

 

OM: Nu e prima ta vizita in Romania, anul trecut ai fost prezent la proiectia documentarului Copper Age de la Centrul Ceh. Ce parere ai despre tara noastra si cum a fost la festival?

 

Ivo: Imi place la nebunie in Romania, e ca a doua casa pentru mine. Prima oara am venit intr-o excursie dupa liceu. A fost prima oara cand plecam din tara fara parinti si am mers cu rucsacul prin Muntii Fagarasi, impreuna cu doi colegi. Am avut parte de o experienta grozava, oamenii de la sate au fost foarte primitori. Apoi am revenit cu drag de fiecare data. Anul trecut am ajuns intamplator la un concert cu Fierbinteanu, iar acum sunt innebunit dupa muzica lui. L-am si cunoscut dupa, e un tip tare interesant.

 

La festival a fost totul minunat, imi pare rau ca plec inainte de final. Am participat si la o proiectie Byeway cu elevi de liceu si am fost foarte impresionat de reactiile lor. Credeam ca e un subiect cam plictisitor pentru ei, dar chiar au fost interesati, iar la final am purtat o discutie destul de serioasa. Dar asa cum ziceam la inceput, am cunoscut multi oameni grozavi si le multumesc tuturor celor de la Ambasada Cehiei, Institutul Ceh si One World ca au avut grija de mine.

Distribuie