• Share

Noul cod rutier ne va permite sa bem o bere sau un pahar de vin inainte de a urca la volan

Noul cod rutier ne va permite sa bem o bere sau un pahar de vin inainte de a urca la volan

 

Desi Guvernul dezbate si intarzie in aceste zile adoptarea noului Cod rutier pe motiv de dificultati tehnice legate de constituirea unui cont unic unde sa fie virati toti banii proveniti din amenzi, unele dintre prevederile acestuia au reusit sa puna deja pe jar lumea conducatorilor auto.

 

 

cod rutier alcool amenzi

 

 

Mai nou, soferii vor putea urca la volan si dupa ce au baut o bere, deci o alcoolemie de pana la 0,2 g/l nu va fi sanctionata. Daca nivelul de alcool va fi intre 0,2 - 0,5 g/l intra in categoría contraventie. Diferenta fata de vechiul cod este modificarea pragului pentru caz penal, de la 0,8 la 0,5 la mie. In privinta amenzilor, se doreste o eficientizare a sistemului prin constituirea unui cont unic la Trezorerie unde amenzile vor putea fi platite timp de 30 de zile; in caz ca se depaseste acest interval, permisul de conducere va fi suspendat pana cand amenda va fi platita.

 

Amenzile pot ajunge pana la suma de 9.600 de lei, iar suspendarea permisului se poate face pana la un interval de doi ani. S-au ridicat deja voci contestatare, care nu inteleg de ce, in contextul incercarii de prevenire a accidentelor mortale provocate de alcoolul la volan, se permite, mai nou, consumarea unei beri sau a unui pahar de vin.

 

Pana se hotaraste Guvernul ce si cum, toata lumea incepe sa afle despre micul gadget Breathometer compatibil se pare atat cu IPhone-ul cat si cu sistemul Android si care vor aproxima nivelul de alcool din sange.

Distribuie