• Share

Retro Bucuresti: 26 de ani de la Revolutia din 1989

Retro Bucuresti: 26 de ani de la Revolutia din 1989

 

Acum 26 de ani Bucurestiul nu rasuna de colinde si nimeni nu umbla dupa cadouri. Se intampla ceea ce aveam sa numim Revolutia dn decembrie 1989.


S-a tras si s-a murit la Universitate, Piata Revolutiei sau Televiziune. Desi dezbatem in fiecare an, desi a curs suficienta cerneala pe aceasta tema si s-au facut filme (exemplu: Hartia va fi albastra, Radu Muntean) si acum sunt aspecte ramase neelucidate.

 

revolutie decembrie 1989


Euforia care a cuprins multimea de oameni din tot Bucurestiul veniti la Universitate si Senat (fostul sediul al Comitetului Central) dupa fuga sotilor Ceausescu, avea sa se transforme in seara de 22 decembrie in haos si panica. A fost momentul in care au aparut zvonurile despre “teroristi” – dusmanii nevazuti si nestiuti care trageau in oameni, rezultatul fiind generarea unei psihoze care ne bantuie intr-un fel pana astazi.


Oficial, in timpul evenimentelor din decembrie ’89 au murit 1.142 de oameni, iar alti 3.138 au fost raniti.


Nu stim ce-ar fi fost astazi daca lucrurile s-ar fi desfasurat altfel, dar poate nu ar strica sa ne reamintim de baiatul infasurat in drapelul tricolor a carui fotografie a facut la acea vreme inconjorul presei din toata lumea si care era un simbol al sperantei noastre intr-un viitor mai bun.

 

Pentru a omagia in deplina libertate memoria celor cazuti acum 26 de ani, am putea merge in aceasta seara la un concert de colinde: orele 20.00, la Journey Pub.

Distribuie