• Share

Scenes Roumaines sau cum 13 artisti romani contemporani cuceresc Parisul

Scenes Roumaines sau cum 13 artisti romani contemporani cuceresc Parisul

 

România, reprezentată de 13 artiști tineri, aduce în acest an o gură de aer abstract spre suprarealist, în Centrul Cultural Louis Vuitton, prin expoziția Scenes Roumaines. Lucrările românilor se vor bucura de atenția francezilor până pe 12 ianuarie 2014, perioadă tocmai bună pentru a face cunoștință cu scena artistică din România contemporană. De selecția celor 13 participanți s-a ocupat curatorul Herve Mikaeloff, care a venit special pentru acest proiect în țara lui Enescu, Brâncuși sau Cioran, după cum o consideră francezii.

 

 

scenes roumaines paris 2013

Ion Grigorescu / Cutting Beans

 

Mai mult, expoziția redă o retrospectivă a celor 40 de ani de schimbări continue, de aceea lucrările jonglează cu simboluri ale resistenței în fața dictaturii apuse. Aduc o energie atipică în contextul acesta demult îngropat, pe care o ambalează în alb negru și misticism. Astfel, fie că e vorba de vopsea, grafit sau fotografie, cei 13 artiști prezintă un unghi al universului care le-a inspirat procesul de creație.

 

 

scenes roumaines 2013 paris

Dan Beudean / Sir Richard Francis Burton

 

Ioana Bătrânu, Dan Beudean, Mihuț Boșcu Kafchin, Geta Brătescu, Simon Cantemir Hauşi, Oana Farcaş, Adrian Ghenie, Ion Grigorescu, Ciprian Mureşan, Sergiu Toma, Mircea Suciu, Şerban Savu și Bogdan Vlăduță vorbesc despre critică, putere, opresiune, banalitate, societate și amintiri. O îmbinare a percepției simțurilor și a subconștientului în care ultimul cuvânt îl are propria identitate a autorului.

Distribuie