• Share

Semnificatia zilei de 1 Decembrie – Ziua Nationala

Semnificatia zilei de 1 Decembrie – Ziua Nationala

 

Sarbatorim astazi, ca in fiecare an, Ziua Nationala a Romaniei. Si daca nu va grabiti spre parada si preferati sa va beti cafeaua in liniste, va reamintim semnificatia acestei zile de sarbatoare.



1 decembrie 2015

 

 

La 1 decembrie 1918 Adunarea Nationala a Romanilor vota in unanimitate unirea necondiţionata a Transilvaniei cu Romania, dupa ce, in prealabil, in 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, se votase unirea Basarabiei şi a Bucovinei cu tara.

 

Sarbatorirea Zilei Nationale in ziua de 1 decembrie a fost stabilita in 1990, dupa ce in trecut fusese sarbatorita pe 10 mai (ziua in care Printul Carol depusese jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite) si in 23 august (in perioada comunista).


Istoria consemneaza ca pe 1 decembrie la Alba Iulia erau prezenti, in afara de cei 1228 de delegaţi oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate romanesti, fete bisericesti, carturari si toate paturile sociale.

 

Din toata tara oamenii au venit la Alba Iulia, pe jos, calare sau in carute, numarul lor ajungand la peste o suta de mii de persoane.

Distribuie