• Share

Taraf de Haidouks a incins spiritele in The Silver Church la evenimentul de prelansare a IRAF

Taraf de Haidouks a incins spiritele in The Silver Church la evenimentul de prelansare a IRAF

 

Pe 16 mai, The Silver Church a gazduit evenimentul de prelansare al IRAF (International Romani Art Festival), in cadrul caruia Taraf de Haidouks, grupul lautaresc preferat al actorului Johnny Deep, a fost onorat cu premiul pentru intreaga activitate.

 

 

Organizatorii, constienti sau ba, nu au oferit doar cantaretilor un premiu, ci s-au aratat foarte darnici si cu publicul, aducand pe scena inca doua nume din zona muzicala roma, mai putin mainstream: Vrelo si The Lemon Bucket Orkestra.

 

 

 

taraf de haidouks iraf 2012 the silver church concert

Taraf de Haidouks @ The Silver Church

 

 

Seara a fost deschisa de formatia sarbeasca Vrelo, alcatuita dintr-un tobosar, un basist si 6 gratii oachese care au incins scena si spiritele prezente prin vocile puternice si dansurile ametitor de energice. Timp de aproximativ 2 ore, castigatoarea secunda a editiei din 2007 a competitiei BBC The Next Big Thing a facut un adevarat show muzical si coregrafic, interpretand traditia cu nerv. Muzica lor e impunatoare si imprevizibila ca o forta a naturii, cand blanda, inmuiata in soapte jazz si folk, cand izbucnind in vuiete rock sau electro, iar acordurile rock-fantastic-funk te duc inevitabil cu gandul la Red Hot Chili Peppers intr-o varianta salbatica.

 

 

 

vrelo iraf the silver church 16 mai 2012

Vrelo @ The Silver Church

 

 

Imediat dupa ce Vrelo si-a terminat reprezentatia, multimea vesela si-a indreptat atentia catre The Lemon Bucket Orkestra, singura Balkan-Klezmer-Gypsy-Party-Punk-Super –Band a Torontoului, asa cum se descriu artistii. Chiar daca vroiai sa te odihnesti putin dupa zbenguila din deschidere nu puteai ramane indiferent la inflacaratii canadieni care au facut spectacol chiar pe ringul de dans, intr-o baie de multime. Toata lumea s-a lasat prada ritmurilor vibrante adunate de prin 10 tari est-europene, iar cele mai indraznete fete si-au scuturat fustele in concordanta cu atmosfera nomada.

 

 

 

the lemon bucket orkestra toronto iraf turneu

 

 

 

Pauza muzicala oferita de The Lemon Bucket Orkestra nu a tinut insa mult, iar mult asteptatii lautari de la Clejani, Taraf de Haidouks / Taraful Haiducilor si-au facut facut aparitia subtil, dar sigur. Daca pana atunci spectatorii erau rasfirati in diferite colturi ale clubului, la primele acorduri haiducesti s-a produs atacul din fata scenei. Fiecare isi dorea sa stea mai aproape de scena pentru a nu pierde nimic din show-ul de calitate al lautarilor, iar eu m-am numarat printre avizii de sunete scoase de tambal si acordeon. Muzicalitatea instrumentelor lautaresti si vocea plangareata a solistului m-au facut sa ma transpun in perioada Bucurestilor lui Dona Siminica si Faramita Lambru, si nu cred ca am fost singura.

 

 

 

taraf de haidouks clejani the silver church iraf

 

 

 

Iar cine s-a intins in club pana la orele diminetii a avut parte de inca o repriza de The Lemon Bucket Orkestra, trupa care va pleca intr-un turneu de 2 saptamani prin tara pentru a anunta IRAF-ul.

 

 

Distribuie