• Share

Samsara, povestea vietii in imagini spectaculoase

Samsara, povestea vietii in imagini spectaculoase

 

Ultima seara Tiff 2013 la Bucuresti s-a incheiat cu o calatorie fascinata in jurul lumii, prin intermediul filmului documentar Samsara. Filmat intr-un format extravagant de 70 mm, documentarul este renumit pentru calitatea exceptionala a imaginilor. Produs de Ron Fricke si Mark Magidson, Samsara se lipseste complet de cuvant, dar profita din plin de forta imaginii.

 

Privitorul va fi atras intr-o calatorie ce reia de mai multe ori toate etapele importante ale vietii: nastere, viata, moarte. Ideea de calatorie e sustinuta de utilizarea constanta a cadrelor filmate de sus care se deruleaza ca intr-un zbor. Pauzele din timpul zborului sunt folosite pentru a confrunta direct privitorul cu diverse categorii de oameni si simbolismele culturii lor.

 

Farmecul filmului, dincolo de calitatea vizuala exceptionala, sta in caruselul emotional in care este atras privitorul. Sunt momente cand abia simti ca esti transportat in alt timp si spatiu, deoarece totul se intrepadrunde pe nesimtite. In general aceasta tehnica este folosita pentru imaginile grave, precum calamitatile naturale, sau momentele solemne religioase.

 

 

Samsara, TIFF, imagini, viata

 

 

Exista si numeroase momente cand intr-un mod destul de brutal treci de la o extrema la alta: de la mahalaua saracacioasa la luxul orbitor al hotelurilor; de la momente de meditatie si rugaciune la viata de noapte, armament, fast food-uri, fabrici de carne. De la moarte la nastere.

 

Schimbarile de cadre sunt acompaniate de muzica despre care se poate spune ca este principalul element subiectiv al realizatorilor. Muzica sustine sau impune anumite interpretari ale imaginilor la care esti expus.

 

Uneori te poti simti manipulat. Alteori esti lasat in voie sa contempli si sa decizi singur ce vrei sa intelegi si sa traiesti. Sunt dati cand esti recunoscator producatorului ca te poarta atat de sus deasupra muntilor, desertului, vulcanilor precum un mic zeu, ca la scurt timp sa vrei sa inchizi ochii pentru a evita privirile directe parca nesfarsite ale personajelor.

 

Samsara nu este un film de povestit. E un film ce trebuie trait.

Distribuie