• Share

Ce lucruri ciudate faci numai sa nu superi Sanzienele

Ce lucruri ciudate faci numai sa nu superi Sanzienele

 

Suntem un popor care cauta prilej de sarbatoare in orice si oriunde, cu speranta unei zile libere. Iar daca exista si cateva superstitii, trebuie sa tinem cont cu sfintenie de obiceiurile stravechi existente, numai nu ne-o pedepsi vreun sfant si ne-o merge rau tot anu’. Nu fac exceptie nici Sanzienele sau, in cazul muntenilor si oltenilor, Dragaica.

 

Foto: wikimedia.ro.

 

Se spune ca acestea ar fi niste zane bune, care se ocupa cu bunastarea agriculturii, a oamenilor si naturii, in general. Dar daca nu le ridici in slavi, se supara si devin forte daunatoare (buhuhu!). Un fel de Voldemort al holdelor.

 

 

Ca sa nu se ajunga aici, urmezi instructiunile:

1. Inainte de rasaritul soarelui, strangi cateva buchetele de flori cu acelasi nume, le impletesti in coronite si le arunci pe acoperisul casei. Daca raman acolo, proprietarii vor trai mult. Asa ca ai in vedere sa-ti cumperi o trambulina inainte sa intreprinzi toata treaba asta sau de ce nu, sa pui putin lipici. Nu strica niciodata sa te asiguri ca lucrurile bune se intampla.

2. Se pare ca azi nu esti prieten cu apa si sapunul. Vezi tu, in caz contrar, speli toate fortele magice care te inconjoara. Pe scurt, cu asa canicula, ai doua optiuni. Stai in casa toata ziua si iti anunti prietenii ca nu primesti vizite sau iti limitezi actiunile outdoor.

 

 

 3. „Joaca-te cu focul” a devenit un adevarat obicei, pesemne. Se fac focuri in care arunci substante puternic mirositoare pentru a purifica zona in care stai, iar baietii agita facliile, striga si canta din bucium. Nu e cazul sa intri in panica daca n-ai instrumentul cu pricina. Obisnuieste-te cu gandul ca doamna Sanziana te va ajuta mai putin anul acesta. In urmatorul, faci economii si iti procuri cele necesare.

 4. Nici putin Voodoo nu strica. Ai facut mai multe cununi pentru a duce la buna indeplinire punctul 1. Nu le arunca. Cine stie cum declansezi ghinionul asupra ta. Daca ai un animalut de casa, trebuie si el protejat. Ii tai putin din blanita sau daca ii cade, ii gasesti in sfarsit un folos. Il prinzi in coronita si o plasezi strategic in coltul din casa orientat catre rasarit.

 5. Daca ai gand de maritis, te speli pe cap cu apa in care a fost fiarta o planta numita iarba mare. Nu, nu e aia la care te gandesti. Sau poti merge sa cunosti tineri cu aceeasi dorinta arzatoare ca si tine la targurile faimoase din Buzau, Focsani, Campulung Muscel, Carbunesti, Giurgeni, Brosteni sau Targul de Fete de pe Muntele Gaina. Bafta!

 

Distribuie