• Share

Retro Bucuresti: Paznici buni ai orasului in alte vremuri, Turnurile de apa ar putea deveni cele mai fresh spatii artistice

Retro Bucuresti: Paznici buni ai orasului in alte vremuri, Turnurile de apa ar putea deveni cele mai fresh spatii artistice

 

Trecem pe langa ele fara a le lua prea mult in seama dar sunt prezente aproape peste tot, estompandu-si siluetele in familiaritatea peisajului. Turnurile de apa, fiindca despre ele vorbim, se inalta in numar de peste 50 in Bucuresti si imprejurimi. Multe dintre ele arata ca niste OZN-uri esuate, cu palarii usor ruginite si semi-cazute, iar altele au fost demolate.

 

Desi nu mai sunt functionale de ani de zile, iar multe dintre ele s-au transformat in muzeu, de exemplu, cele mai impresionante turnuri de apa ale orasului raman cele construite acum 100 si mai bine de ani. Ca multe alte cladiri sau monumente ale orasului care ar putea fi resuscitate cu brio prin integrarea lor intr-un viu circuit turistic sunt  lasate de izbeliste dar poate asta se va schimba in curand.

 

 

foisorul de foc

 

 

Cel mai cunoscut Turn de acest fel din oras continua sa fie Foisorul de Foc (Bd. Ferdinand I, 33) ridicat in anul 1890. Pe atunci, la cei 50 de metri era cel mai de nedejde si cel mai inalt strajer al orasului. Initial trebuia sa serveasca si ca turn de apa, insa dupa terminarea constructiei proiectate de George Mandrea s-a constatat imposibilitatea umplerii sale cu apa. Asa ca a ramas, asemenea unui far, punctul de observatie al pompierilor pana in 1910 cand in Bucuresti se putea, in sfarsit, comunica prin telefon. Astazi turnul se poate vizita, aici functionand Muzeul National al Pompierilor.

 

Oarecum stingher intr-o zona care s-a transformat mult in ultimii ani, impanzindu-se de hipermarketuri si pricopsindu-se cu un pod nou-nout, Turnul de apa de la Grozavesti sta impasibil in parcarea de la Bricostore. Pe la 1864 se ridica aici Fabrica de tigarete Belvedere care a fost distrusa in urma unui bombardament din timpul razboiului. Singurul vestigiu inca prezent al vremurilor in care cei aproximativ 400 de muncitori intrau dimineata la fabrica este Turnul de apa.

 

Un alt turn mandru al orasului este cel din zona Uranus, unde acum cateva veri ne puteam relaxa pe sezlonguri in fata barului incropit in jurul lui. Povestea acestui turn de apa incepe tot in preajma unei cladiri, imaginate de catre arhitectul Giulio Magni – Vama Bucuresti Antrepozite. Din complex faceau parte, pe langa cladirea administrativa, Bursa Marfurilor, cateva depozite si unul dintre primele turnuri de apa din tara.

 

 

turnul de arta si apa make a point

 

 

Ultimul turn de apa din Bucuresti pe care-l vom aminti este unul dintre cele mai norocoase ale orasului. Este vorba despre un turn din zona Pantelimon care a fost transformat in Turnul de apa si arta (Șos. Morarilor nr. 1). In urma unui proiect initiat in 2012 de catre asociatia culturala Make a Point, artistul Daniel Georges a pictat o perdea verde in partea superioara a turnului. Iar pe 1 decembrie va avea loc inaugurarea oficiala a scarii care a fost incolacita in jurul turnului si care va oferi bucurestenilor ocazia sa admire orasul de la o inaltime de 30 de metri.

Distribuie